Zanimljivi i brzi recepti s rajčicom koje želimo pripremati svaki dan

by | 1 ožujka, 2021

Nakon svih onih šokova koje smo prošli nakon što smo ustanovili da je rajčica voće, vrijeme je da kažemo koju više o njoj budući da one iz staklenika upravo dolaze na red i u dućane.

Rajčica je podrijetlom iz Srednje Amerike, a u Europu je donesena nakon kolonizacije Amerike. U početku se koristila kao ukrasno bilje i na nju se gledalo sa sumnjom jer se mislilo da je otrovna. Od 18. stoljeća koristi se u zemljama Europe, a najviše ga u prehrani koriste Talijani i mediteranski narodi. Zbog svoje energetske, hranjive i ljekovite vrijednosti, rajčica je postala dio svake salate, lagani prilog i preljev, odnosno “šalša” koja ide uz mnogu hranu. Osim toga, rajčica pomaže u sprječavanju i liječenju mnogih bolesti. Ispitivanjima je utvrđeno da rajčica ima jako antioksidansno i antiseptičko djelovanje. Rajčica je voće koji se koristi u velikim količinama u gotovo svim zemljama svijeta, a pomaže u očuvanju zdravlja. Iako povoljno utječe na zdravlje cijelog organizma, morate znati i da se uzimanje rajčice ne preporučuje za pojedine bolesti, kao i da postoje osobe koje su alergične na rajčicu pa svakako obratite pažnju ako je dosad niste konzumirali.

U nastavku vam donosimo nekoliko recepata koje možete iskoristiti u novoj sezoni rajčica.

Salata od rajčice, celera i orašastih plodova
Sastojci:

6 šalica miješane rajčice, 4 stabljike celera, ½ šalice orašastih plodova po izboru, ½ šalice sušenog voća po izboru, 2 + 6 žlica maslinovog ulja, 3 žlice aceta balsamica, sol i papar

Priprema:
Narežite sitne rajčice na polovice, a krupne na kolutove i ubacite ih u posudu, a zatim dodajte stabljike celera nasjeckane na veće komade. Na dvije žlice maslinovog ulja prepecite orašaste plodove i sušeno voće, tek toliko da puste aromu, pa ih dodajte rajčici i celeru. Dodajte preostalih šest žlica maslinovog ulja, poprskajte acetom balsamicom, začinite solju i paprom te dobro promiješajte.

Varivo od rajčice sa seitanom
Sastojci:

500 g svježe rajčice, 1 srednja crvena paprika, 2 manje mrkve, 400 g umaka od rajčice, 1 glavica crvenog luka, 1 češanj češnjaka, ¼ žličice chilija u prahu, 1 grančica svježeg ružmarina, 250 ml povrtnog temeljca, nekoliko listova svježeg bosiljka, 100 g seitana, sol i papar

Priprema:
U zagrijanoj tavici popržite seitan narezan na tanke listove, a zatim ga izvadite iz tavice. Na masnoći pirjajte sitno sjeckani crveni luk dok ne omekša, pa dodajte tome ružmarin, chili u prahu i češnjak, tek toliko da puste aromu. Dodajte i umak od rajčice, sitno nasjeckanu svježu rajčicu, sitno nasjeckanu papriku i mrkvu, šalicu povrtnog temeljca, sol i papar po želji te pustite krčkati dok povrće ne omekša. Kad je sve gotovo, varivo izmiksajte štapnim mikserom tako da dobijete glatku strukturu te ukrasite s malo hrskave pancete i svježeg bosiljka.

Pečena rajčica s pinjolima
Sastojci:

10 zrelih rajčica, 1 glavica češnjaka, 1 žlica mješavine sušenog origana, bosiljka, peršina i chili papričice, nekoliko grančica svježeg ružmarina, sol i papar, 3 žlice maslinovog ulja, šaka pinjola

Priprema:
Zagrijte pećnicu na 160 °C. Narežite rajčicu na polovice i poslažite ih u pleh koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Posipajte po rajčici sol i papar te mješavinu suhih začina, a zatim nanesite i pinjole te prelijte s dvije žlice maslinovog ulja. Prerežite češnjak napola i obje polovice ubacite u pleh, a zatim dodajte i nekoliko grančica ružmarina. Pecite oko 60 minuta, a kad je gotovo, poprskajte preostalom žlicom maslinovog ulja.

Kruh s rajčicom i začinskim biljem
Sastojci:

3 žlice brašna, 1 žličica sode bikarbone, 1 + 1/2 žličica praška za pecivo, 1 žličica soli, 1 jaje, 1/3 šalice maslinovog ulja, ½ šalice mlijeka, 3 češnja češnjaka, 400 g rajčice (cherry ili šljivar ili neka druga manje sočna sorta), 1 šaka svježeg bosiljka i origana, 1 žličica sjemenki gorušice

Priprema:
U velikoj posudi izmiksajte brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i sol, pa u mješavinu dodajte jaje, ulje i mlijeko i dobro promiješajte. Sitno nasjeckajte rajčicu i češnjak, kao i svježe začine te sve dobro promiješajte, pa dodajte tijestu i promiješajte tako da bude ravnomjerno raspoređeno. Obložite pleh papirom za pečenje, rasporedite smjesu, posipajte je gorušicom i pecite na 180 °C dok ne porumeni.

Foto: Unsplash