Bezglutenske palačinke bez brašna: omiljeni desert na zdrav način
Bezglutenske palačinke bez brašna idealne su za one koji moraju izbjegavati gluten, a vole ove slatke poslastice. Osim toga, ovo je puno zdravi...
Nakon svih onih šokova koje smo prošli nakon što smo ustanovili da je rajčica voće, vrijeme je da kažemo koju više o njoj budući da one iz staklenika upravo dolaze na red i u dućane.
Rajčica je podrijetlom iz Srednje Amerike, a u Europu je donesena nakon kolonizacije Amerike. U početku se koristila kao ukrasno bilje i na nju se gledalo sa sumnjom jer se mislilo da je otrovna. Od 18. stoljeća koristi se u zemljama Europe, a najviše ga u prehrani koriste Talijani i mediteranski narodi. Zbog svoje energetske, hranjive i ljekovite vrijednosti, rajčica je postala dio svake salate, lagani prilog i preljev, odnosno “šalša” koja ide uz mnogu hranu. Osim toga, rajčica pomaže u sprječavanju i liječenju mnogih bolesti. Ispitivanjima je utvrđeno da rajčica ima jako antioksidansno i antiseptičko djelovanje. Rajčica je voće koji se koristi u velikim količinama u gotovo svim zemljama svijeta, a pomaže u očuvanju zdravlja. Iako povoljno utječe na zdravlje cijelog organizma, morate znati i da se uzimanje rajčice ne preporučuje za pojedine bolesti, kao i da postoje osobe koje su alergične na rajčicu pa svakako obratite pažnju ako je dosad niste konzumirali.
U nastavku vam donosimo nekoliko recepata koje možete iskoristiti u novoj sezoni rajčica.
Salata od rajčice, celera i orašastih plodova
Sastojci:
6 šalica miješane rajčice, 4 stabljike celera, ½ šalice orašastih plodova po izboru, ½ šalice sušenog voća po izboru, 2 + 6 žlica maslinovog ulja, 3 žlice aceta balsamica, sol i papar
Priprema:
Narežite sitne rajčice na polovice, a krupne na kolutove i ubacite ih u posudu, a zatim dodajte stabljike celera nasjeckane na veće komade. Na dvije žlice maslinovog ulja prepecite orašaste plodove i sušeno voće, tek toliko da puste aromu, pa ih dodajte rajčici i celeru. Dodajte preostalih šest žlica maslinovog ulja, poprskajte acetom balsamicom, začinite solju i paprom te dobro promiješajte.
Varivo od rajčice sa seitanom
Sastojci:
500 g svježe rajčice, 1 srednja crvena paprika, 2 manje mrkve, 400 g umaka od rajčice, 1 glavica crvenog luka, 1 češanj češnjaka, ¼ žličice chilija u prahu, 1 grančica svježeg ružmarina, 250 ml povrtnog temeljca, nekoliko listova svježeg bosiljka, 100 g seitana, sol i papar
Priprema:
U zagrijanoj tavici popržite seitan narezan na tanke listove, a zatim ga izvadite iz tavice. Na masnoći pirjajte sitno sjeckani crveni luk dok ne omekša, pa dodajte tome ružmarin, chili u prahu i češnjak, tek toliko da puste aromu. Dodajte i umak od rajčice, sitno nasjeckanu svježu rajčicu, sitno nasjeckanu papriku i mrkvu, šalicu povrtnog temeljca, sol i papar po želji te pustite krčkati dok povrće ne omekša. Kad je sve gotovo, varivo izmiksajte štapnim mikserom tako da dobijete glatku strukturu te ukrasite s malo hrskave pancete i svježeg bosiljka.
Pečena rajčica s pinjolima
Sastojci:
10 zrelih rajčica, 1 glavica češnjaka, 1 žlica mješavine sušenog origana, bosiljka, peršina i chili papričice, nekoliko grančica svježeg ružmarina, sol i papar, 3 žlice maslinovog ulja, šaka pinjola
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 160 °C. Narežite rajčicu na polovice i poslažite ih u pleh koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Posipajte po rajčici sol i papar te mješavinu suhih začina, a zatim nanesite i pinjole te prelijte s dvije žlice maslinovog ulja. Prerežite češnjak napola i obje polovice ubacite u pleh, a zatim dodajte i nekoliko grančica ružmarina. Pecite oko 60 minuta, a kad je gotovo, poprskajte preostalom žlicom maslinovog ulja.
Kruh s rajčicom i začinskim biljem
Sastojci:
3 žlice brašna, 1 žličica sode bikarbone, 1 + 1/2 žličica praška za pecivo, 1 žličica soli, 1 jaje, 1/3 šalice maslinovog ulja, ½ šalice mlijeka, 3 češnja češnjaka, 400 g rajčice (cherry ili šljivar ili neka druga manje sočna sorta), 1 šaka svježeg bosiljka i origana, 1 žličica sjemenki gorušice
Priprema:
U velikoj posudi izmiksajte brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i sol, pa u mješavinu dodajte jaje, ulje i mlijeko i dobro promiješajte. Sitno nasjeckajte rajčicu i češnjak, kao i svježe začine te sve dobro promiješajte, pa dodajte tijestu i promiješajte tako da bude ravnomjerno raspoređeno. Obložite pleh papirom za pečenje, rasporedite smjesu, posipajte je gorušicom i pecite na 180 °C dok ne porumeni.
Foto: Unsplash