Je li nam doista potrebna detoksikacija nakon blagdana?

by | 24 prosinca, 2020

Detoksikacija nakon blagdana može biti štetna, upozoravaju stručnjaci. Iako smo svi uvjereni da nam je dobar detox neophodan nakon uživanja u novogodišnjem blagdanskom stolu, evo što kažu liječnici.

Srećom, dosad smo kao društvo iza sebe ostavili (barem se nadamo!) termine poput “bikini body”, napokon priznajući da su baš sva tijela “bikini tijela”. Toksična je to terminologija koju polako ostavljamo u prošlosti, no neki su opasni termini i dalje prisutni. Primjerice: zimska verzija “bikini tijela”, “blagdanski detoks”.

Premda zvijezde poput Lizzo (nedavno je govorila o svom smoothie detoxu) i Kardashian sestara o detoksikaciji postaju na svojim društvenim mrežama, da biste bili zdravi nije vam potreban “detox” od hrane, bilo da je riječ o božićnim slasticama ili “utješnoj” hrani za kojom posežemo u nekim periodima (poput PMS-a). Barem tako tvrde liječnici.

“Umjesto da se koncentriramo na odbacivanje štetnih navika, trebali bismo ovo vrijeme shvaćati kao vrijeme za odmor. Vrijeme da uživamo i da se odmorimo od svega”, kaže Alfiee Breland-Noble, klinička psihologinja. Umjesto da se fokusiramo na detox prošlosti (bilo da je riječ o hrani ili navikama), ostanite u sadašnjem trenutku kako biste osjetili radost i zahvalnost za ono što dolazi.

Ako strahujete od debljanja, nemojte pretjerivati

Ako već strahujete od nabacivanja pokojeg kilograma tijekom blagdana, usredotočite se na to da ne pretjerujete. Također, pripremite hranu koja vam odgovara i koja vam neće nabijati grižu savjest. Primjerice, uvijek možete pripremiti kolačiće bez šećera.(Pročitajte: Zdravi božićni kolačići gotovi u svega nekoliko minuta)

Detox dijete oslobađaju hormon stresa

“Kultura detoxa je štetna za sve, a posebno za mlade djevojke koje ova poruka targetira”, kaže nutricionistkinja Lisa Mastela. Poruka implicira da je uživanje i opuštanje u zabavnim aktivnostima, poput pečenja kolačića s članovima obitelji ili druge tople čokolade tijekom slatkog božićnog filma, loša stvar. “S ovom mišlju teško je imati doista pozitivno iskustvo blagdana”, objašnjava Lisa dodajući: “Blagdani se vrte oko hrane na neki način, i u ovom slučaju sve će to biti “okaljano” krivnjom i svojevrsnim sramom”.

Zašto izbjegavati detox? Zato što stalna promjena u načinu prehrane tjera vaš organizam da luči hormon stresa. “Kortizol vam potom čini samo štetu. On je povezan s Alzheimerom, rakom, dijabetesom, srčanim bolestima…”, kaže Lisa.

Zato je savjet stručnjaka jednostavan: jedite i uživajte. Nema potrebe da osjećate grižnju savjesti.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Rosie | Health Nutrition Coach (@lovefit_nutrition)

Uživajte s obitelji
Blagdanske večere imaju ulogu opustiti nas, zbližiti s obitelji, ali su važne i za tradiciju. Nacionalne kuhinje važne su za kulture i tradicije svakog naroda. Ovo se posebno odnosi na pripremu hrane. Cijeli proces je usmjeren ka tome da se ljudi zbliže i da poštuju običaje. (Pročitajte: Predjelo, glavno jelo i desert za vege blagdanski stol food blogerice Nine Dianežević)

“Ako je jača hrana ono što čini duh praznika i pomaže vam da se povežete s obitelji i prijateljima, kako ona može biti toksična? Od nje vam ne treba nikakav detox”, kaže Breland-Noble.

Domaća hrana bolja je od brzih obroka
Ako vas ipak više zanima nutritivni aspekt blagdanskog stola od ovog emotivnog, znajte: teža hrana za vrijeme praznika neće naškoditi organizmu.

“Svi ti obroci spremaju se kod kuće. U pitanju je domaća hrana, pažljivo izabrani sastojci. To garantira da je manje toksična od većine onoga što ste pojeli tijekom godine”, kaže Mastela. (Pročitajte: Tri recepta za zdravu i gustu vruću čokoladu)

Istina, svi blagdanski obroci su kalorični. Ali, kada uzmete u obzir količinu tih obroka, kao i vašu prehranu tijekom godine, postaje jasno da oni ne mogu naškoditi u mjeri u kojoj im to pripisujemo.

Foto: SeventyFour/Getty Images via Guliver

SHAPE

© 2020 MEREDITH CORPORATION. SVA PRAVA ZADRŽANA. PRIJEVOD SHAPE US IZDANJA, OBJAVLJENO UZ DOZVOLU KORPORACIJE MEREDITH. ZABRANJENA JE REPRODUKCIJA NA BILO KOJI NAČIN, NA BILO KOJEM JEZIKU U CJELINI ILI DJELOMIČNO, BEZ PRETHODNE PISMENE DOZVOLE.