Ciste na jajnicima: Zašto nastaju i kako se liječe?

by | 28 listopada, 2020

Ciste na jajnicima nisu kancerogene i obično su bezopasne, ali ponekad postanu problematične i zahtijevaju medicinsku pomoć. Mogu se formirati unutar ili na površini jajnika. Iako većina ne stvara nelagodu i često prolazi sama od sebe, veće ciste mogu izazvati nadimanje, otok i bol u donjem dijelu trbuha. Teži simptomi uključuju oštru bol s mučninom i povraćanjem, što je znak da je potrebna hitna medicinska pomoć, koja se obično sastoji od kirurškog uklanjanja.

Postoji nekoliko različitih uzroka koji dovode do nastanka cista na jajnicima:

Menstrualni ciklus
Folikularne ciste i ciste žutog tijela formiraju se u različitim dijelovima menstrualnog ciklusa i obično nestaju same od sebe. Folikul je bistra vrećica tekućine koja sadrži jajašce koje se oslobađa tijekom ovulacije. Kada folikul naraste, a ne oslobodi jaje, nastaje folikularna cista. Folikularne ciste same nastaju i nestaju, ponekad izazovu nelagodu, ali vrlo rijetko zahtijevaju operaciju. (Pročitajte: Ovo je prvi znak ginekoloških tumora koji ne smijete ignorirati)

Nakon oslobađanja jajne stanice u ovulaciji, folikul se ponovno zatvara i počinje proizvoditi estrogen i progesteron kako bi se pripremio za trudnoću. Kad se tekućina akumulira, stvara se cista žutog tijela (tzv. postovulacijska cista). Ako naraste i pukne, može izazvati bol koja obično brzo prestane, a cista nestaje nakon dva ili tri menstrualna ciklusa.

Ciste na jajnicima

Endometrioza
Endometrioza je prisutnost malih izrasta ili lezija koje su slične sluznici maternice, van maternice. Te izrasline ponekad se, kada izrastu izvan maternice, pričvrste za jajnike i mogu formirati endometriome. Endometriomi se zbog tamne boje nazivaju i čokoladne ciste (boja potječe od ustajale krvi i tkiva). Obično su ove ciste bolne, ali neke žene nemaju simptome i ciste otkriju na ultrazvuku. (Pročitaj: Kako me endometrioza na oba jajnika potaknula na to da smanjim konzumiranje mesa i promijenim prehranu)

Trudnoća
Cista žutog tijela formira se nakon oplodnje. Ona proizvodi progesteron i estrogen tijekom prvog tromjesečja, nakon čega ih placenta počinje stvarati samostalno. Obično se cista uoči pri dijagnosticiranju trudnoće, nakon čega se sama resorbira. Većina žena ne osjeća bol ili krvarenje iz ciste, a mnoge nisu ni svjesne da je imaju

Što još utječe na nastanak cista?

Urođeno stanje
Dermoidne ciste su rjeđe i urođene. Obično se dijagnosticiraju kada žena dostigne reproduktivnu dob jer stvaraju bol tijekom menstrualnog ciklusa. Najčešće nisu kancerogene, ali je za njihovo uklanjanje potrebna kirurška intervencija. Ako su veće od 6 cm ili žena ima izražene simptome, uklanjaju se laparoskopski.

Sindrom policističnih jajnika
Brojne, malene folikularne ciste se obično nalaze na periferiji jajnika i na ultrazvuku izgledaju kao nanizani biseri. Sindrom policističnih jajnika pogađa između 5 % i 10 % žena u dobi između 15. i 44. godine, a mnoge to otkriju tek kada iskrsnu problemi sa začećem (rezultat neredovnih menstrualnih ciklusa). Policistični jajnici povećavaju rizik za dijabetes, povišen krvni tlak, depresiju/anksioznost, ali ne zna se uzrokuju li jajnici ove probleme ili je obrnuto. (Pročitajte: Ovih sedam simptoma može ukazati na cistu na jajnicima)

Spolne bolesti
Od 2017. gonoreja, klamidija i sifilis su u porastu. Te infekcije mogu izazvati apscese (vrećice ispunjene gnojem), koje mnogi pacijenti miješaju s cistama. Bolovi u zdjelici i temperatura su posljedica infekcije, pa je jako važan pregled na spolne bolesti.

Foto: Guliver/Thinkstock