Čajni napici koji vam mogu pomoći smiriti se

by | 31 prosinca, 2020
čajevi recepti

Ne morate biti poseban stručnjak za pripremu čaja da biste napravili ovih nekoliko posebnih čajnih napitaka. Donosimo vam recepte za čaj kakav još niste probali.

Šalica vrućeg čaja čini čuda i hrani dušu u turobno jutro ili stresno popodne, ali ponekad vam treba i neki malo egzotičniji napitak koji će vam barem malo popraviti dan. Srećom, listovi čaja su svestrani i dolaze u raznim okusima te čine prirodno ukusna pića, kako objašnjava Alexis Siemons, stručnjakinja za čaj iz New Jerseyja. Njezini kreativni recepti za čaj toliko su ukusni da ćete poželjeti zamijeniti svoju uobičajenu vruću čokoladu za zemljane note ovih napitaka. (Pročitajte: Ovo su najguglanija jela 2020. godine u veganskom ruhu)

 

Menta, ružmarin i matcha latte

Ključ ovog recepta za čaj je nezaslađeni prah biljke matcha. Čaj od mente daje osvježavajuću notu, koju obogaćuje malo ružmarina za kompleksniji okus. (Ako želite odmah prijeći na naprednu razinu, slijedite savjete za pripremu pjenušavog matcha latte napitka.)

1. Napravite jednostavni sirup od ružmarina i mente: u ¾ šalice vruće vode natopite ¼ šalicu listića mente 6 minuta. Procijedite i ulijte u posudu, pa zagrijavajte na jakoj temperaturi. Umiješajte ½ šalice meda. Dodajte 2 nasjeckane grančice ružmarina i pričekajte da proključa. Pustite da se ohladi 10 minuta, a zatim procijedite.

2. Zagrijte ¼ šalice vode na 75 °C. Zagrijte ¾ šalice mlijeka po vašem izboru dok ne proključa.

3. U blender ulijte toplu vodu, kuhano mlijeko, 1 žličicu nezaslađenog matcha praha, ½ žličice čistog ekstrakta vanilije, prstohvat soli i 4 ½ žličice sirupa od mente i ružmarina te blendajte 1 do 2 minuta, dok ne postane glatko i pjenušavo.

4. Ulijte u 2 šalice i svaku ukrasite grančicom ružmarina. Zasladite po ukusu dodatnim sirupom.

čaj za smirenje

 

Čaj hojicha s indijskim orahom i kakaom

Hojicha, prženi japanski zeleni čaj, u ovom receptu se ulijeva u kakao, te napitku daje orašast, zemljani okus.

1. Zagrijte 1 ¼ šalice vode na 80 °C. Dodajte 3 žlice rastresitog zelenog čaja hojicha i pustite neka se natapa u vodi 4 minute.

2. U blender stavite 4 ½ žličice nezaslađenog kakao praha, ½ šalice sirovog neslanog indijskog oraščića, ½ žličice čistog ekstrakta vanilije, prstohvat morske soli i 1 žlicu čistog javorovog sirupa.

3. Procijedite lišće skuhanog čaja i pažljivo ga ulijte u blender. Miješajte na visokoj temperaturi 2 do 3 minute.

4. Ulijte u 2 šalice i po želji ukrasite sušenim laticama ruže.

Jabukovača začinjena dimljenim čajem

Lapsang souchong, crni čaj koji se suši na dimljenim borovim iglicama, u ovom napitku podsjeća nas na vatricu u toploj planinskoj kući.

1. Ulijte u posudu 2 šalice jabukovače i dodajte 2 cijela klinčića, komad đumbira od 2,5 cm, oljušten i grubo nasjeckan, 1 štapić cimeta i zagrijavajte na visokoj temperaturi dok jabukovača ne počne ključati.

2. Smanjite temperaturu do lagano vrenja, poklopite i pustite da začini obogate jabukovaču 14 minuta.

3. Skinite poklopac i pojačajte temperaturu. Kada jabukovača ponovo proključa, umiješajte 4 ½ žličice Lapsang souchong crnog čaja. Isključite štednjak, pokrijte posudu i pustite da napitak odstoji 5 minuta.

4. Procijedite napitak i ulijte u 2 šalice, a potom ukrasite kriškom svježeg đumbira ili štapićem cimeta.

Foto: Anna Kim, Marina Bagrova/Getty Images via Guliver

SHAPE

© 2020 MEREDITH CORPORATION. SVA PRAVA ZADRŽANA. PRIJEVOD SHAPE US IZDANJA, OBJAVLJENO UZ DOZVOLU KORPORACIJE MEREDITH. ZABRANJENA JE REPRODUKCIJA NA BILO KOJI NAČIN, NA BILO KOJEM JEZIKU U CJELINI ILI DJELOMIČNO, BEZ PRETHODNE PISMENE DOZVOLE.