Brzo i fino – recept za gljive punjene pestom

by | 8 prosinca, 2020

Provodite manje vremena u kuhinji, a više tamo gdje je to doista važno – u zagrljaju onih koje volite.

Gljive punjene pestom idealne su kao predjelo ili lagana večera. Ovo hranjivo i ukusno jelo priprema se brzo i jednostavno. Gljive imaju malo kalorija, ali zato obiluju različitim mineralima, uključujući bakar (pomaže organizmu u produkciji crvenih krvnih stanica) i kalij (ublažava utjecaj natrija na krvni tlak). Osim minerala, dobar su izvor bjelančevina i vitamina B. Zbog niske energetske vrijednosti, gljive trebaju što češće biti na tanjuru onih koji žele smršavjeti i izgubiti masne naslage. Najbolje je jesti ih pečene ili kuhane jer tijekom prženja upiju puno ulja, što treba izbjegavati. S obzirom na to da imaju blag, neutralan okus, najbolje ih je upariti s aromatičnim sastojcima izraženog okusa, kao što su pesto i parmezan.

Gljive punjene pestom
Sastojci:
12 krupnijih šampinjona ili vrganja (uklonite drškice i narežite ih na kockice)
2 žlice pesto umaka (možete koristiti kupovni ili pesto koji ćete sami napraviti)
1 žlica ribanog parmezana
1 žlica maslinovog ulja

Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 °C. Premažite pleh za pečenje uljem. U zdjelici pomiješajte nasjeckane drške, pesto umak i parmezan. Poredajte kapice gljiva po plehu ravnom stranom okrenutom prema dolje. Žličicu pripremljene mješavine stavite u svaku kapicu. Pokrijte gljive folijom i pecite ih oko 15 minuta. Zatim uklonite foliju i pecite ih nepokrivene, dok malo ne porumene (oko 5 minuta). Izvadite gljive iz pećnice i pustite da se ohlade prije posluživanja.

Foto: Pexels

SHAPE

© 2020 MEREDITH CORPORATION. SVA PRAVA ZADRŽANA. PRIJEVOD SHAPE US IZDANJA, OBJAVLJENO UZ DOZVOLU KORPORACIJE MEREDITH. ZABRANJENA JE REPRODUKCIJA NA BILO KOJI NAČIN, NA BILO KOJEM JEZIKU U CJELINI ILI DJELOMIČNO, BEZ PRETHODNE PISMENE DOZVOLE.