Analni test na koronu – čeka li nas i ova muka?

by | 1 veljače, 2021
Analni test na koronu

PCR test na koronavirus koji mnogi opisuju kao neugodan mogao bi uskoro postati prošlost. Doduše, zamijenio bi ga još neugodniji test – analni bris.

Nakon što je ponovno izbila opasnost od razbuktavanja koronavirusa u nekim dijelovima zemlje, kineski liječnici uveli su analni test na COVID-19, tvrdeći da je daleko pouzdaniji od PCR testa. Postavlja se pitanje – hoće li ovaj neugodan test ući u široku primjenu? Do sada, testiranje je provedeno na nekoliko tisuća ljudi. (Pročitajte: Evo što trebate znati o mutiranom obliku koronavirusa)

Kako izgleda analni test na koronavirus?

Pamučni tampon veličine 3 do 5 centimetara ubacuje se u rektum. Potom se nekoliko puta rotira, a zatim izvlači i stavlja u posudu za uzorke. Cijeli postupak traje oko 10 sekundi.

Je li analni test na COVID-19 doista pouzdaniji?

Ideja kineskih znanstvenika bazira se na teoriji da se tragovi virusa duže zadržavaju u anusu nego u respiratornom traktu.

“Kod nekih asimptomatskih pacijenata, već nakon tri do pet dana nestaju tragovi virusa iz grla i nosa. U probavnom traktu se zadržava nekoliko dana duže. Ovo znači da analni brisevi omogućavaju otkrivanje većeg broja prijenosnika”, kaže Li Tongzeng, liječnik iz jedne od kineskih COVID bolnica. (Pročitajte: Možete li dobiti koronavirus više puta?)

Oni daju primjer osobe od 52 godine sa simptomima koronavirusa, uključujući kašalj, kod koje je PCR test bio negativan. Analni test je, međutim, otkrio da čovjek jest zaražen koronavirusom. Ipak, liječnici uzimaju ove tvrdnje s rezervom jer je poznato da COVID-19 napada prije svega respiratorni trakt. Pristalice PCR testova ovo navode kao prednost broj jedan nad analnim testovima.

Analni test pouzdaniji kod djece

Ipak, u jednom se pristalice obje vrste testova slažu; analni bris je definitivno pouzdaniji kod djece i beba. Istraživanja su pokazala da se koncentracija virusa u stolici u djece bitno razlikuje od one pronađene u odraslih. (Pročitajte: Jedna od posljedica koronavirusa je i gubitak kose, saznajte što pokazuju znanstvena istraživanja)

Mane analnog brisa

Za sada nema naznaka da će analni bris ući u primjenu kod nas. Liječnici sa Zapada i dalje smatraju da prednost treba dati testovima koji podrazumijevaju bris nosa i grla. Osim što su praktičniji, kako tvrde liječnici, sasvim su dovoljno pouzdani. Čak i Kinezi smatraju da je široka uporaba brisa nepraktična jer je “metoda nepogodna”.

S obzirom na to da se situacija s koronavirusom konstantno razvija i znanstvenici dolaze do novih podataka, imajte na umu da su ovo podaci dostupni u vrijeme objave ovog članka. Predlažemo da najnovije informacije vezane za koronavirus pratite i na službenim stranicama WHO, HZJZ te na koronavirus.hr

Foto: photosynthesis/Getty Images via Guliver