Alergija na vježbanje doista postoji, vjerovali ili ne

by | 5 siječnja, 2021
alergija na vježbanje

Zvuči nevjerojatno, ali, da, čini se da možete biti alergični na fitness. Alergija na vježbanje je medicini poznato stanje i zove se anafilaksa izazvana vježbanjem. Bar tako tvrde stručnjaci.

Alergija na vježbanje nije samo izgovor. Vjerovali ili ne, neki ljudi doista razvijaju ovo stanje. Teško je čak i samo zamisliti da vam liječnik izgovara: Vježbanje će biti loše za vaše zdravlje. Rijetko, ali i to se događa. Tiktokerica Kira jedna je od rijetkih na svijetu kojima fitness šteti. Vježbanje joj izaziva tešku alergijsku reakciju. “Cijelo tijelo počne me svrbjeti i moje lice počne naticati”, opisuje Kira kako reagira na džogiranje. Disanje joj postane toliko ubrzano i otežano, da je prilikom prvog napada morala pozvati majku da dođe po nju. Nakon nekoliko minuta nakon džoginga zvala je hitnu pomoć jer je počela gubiti i vid. Tri antialergijske injekcije u hitnoj pomoći su joj spasile život. “Liječnik mi je doslovno zabranio da se ikad više vratim u teretanu. Bilo je nevjerojatno čuti da sam alergična na vježbanje”, zaključuje Tiktokerica.

@snflwrxtrnsl

imma keep using my trauma for views #greenscreen

♬ original sound – Grace Groski

Postoji li doista alergija na vježbanje?

Je li ova djevojka stvarno alergična na vježbanje ili ne – teško je reći. Svi znamo da su društvene mreže izvor informacija, ali i zabluda. Ipak, alergija na vježbanje postoji. To je rijetko stanje koje se naziva anafilaksa izazvana vježbanjem. U suštini, čovjek reagira na alergen tek prilikom teške fizičke aktivnosti kao što je vježbanje.

Prvi put ovo stanje zabilježeno je još 1979. godine. Nije ni tako jako rijetka – javlja se kod jedne osobe na 20.000 ljudi. “Ovo je stanje opasno po život. Osobe dobivaju osip, otežano dišu i na kraju upadaju u stanje šoka”, kaže dr. Purvi Parikh, alergologinja.

Postoji čak i podtip ovog stanja, koji zahtijeva da se spoje alergen, hrana i vježbanje da bi se dogodila reakcija.

Koji su simptomi alergije na vježbanje?

Simptomi su uobičajeni za alergijske reakcije. Tu su svrbež, mrlje, osip, crvenilo, skraćeni dah, povraćanje, dijareja, gubitak svijesti. Smrti nisu zabilježene, ali se stanje svakako smatra opasnim po život.

Što izaziva alergiju na vježbanje?

Znanstvenici još nisu sigurni kakva je veza između vježbanja i alergijske reakcije. “Još nije jasno zašto je baš vježbanje okidač. Ono što jest poznato je lista namirnica koje osoba unese prije nego što krene na trening”, kaže dr. Parikh.

Ako želite izbjeći ovo rijetko stanje, najmanje tri sata prije treninga nećete jesti morske plodove, školjke, orašasto voće, kikiriki, pahuljice… Lista je poduža. Alergijsku reakciju izaziva trening umjerenog intenziteta, a najčešće džoging. Temperatura i vlažnost zraka vjerojatno imaju dodatnog utjecaja.

Kako znati jeste li u rizičnoj skupini?

Anafilaksa izazvana vježbanjem najčešća je kod mladih, u dvadesetim godinama. Također, poznato je da žene imaju veće šanse razviti alergiju na vježbanje.

Ima li lijeka?

Alergija na vježbanje liječi se kao i svaki anafilaktički napadaj. Intramuskularno se daju epinefrin, antihistaminik, steroidi… Za sada nema načina da se ovakav alergijski napadaj spriječi. Jedini savjet je izbjegavati medikamente i hranu prije treninga.

Foto: Prostock-Studio/Getty Images via Guliver