7 genijalnih koristi orgazma za vaše zdravlje

by | 27 studenoga, 2020

Osim očigledne dobrobiti od orgazma, njegove “tihe” posljedice su od velikog značaja za vaš um i tijelo

O, da! Ispostavilo se da “orgazam na dan” može biti koristan baš kao i “jabuka na dan”. Od nižeg stresa, više hormona sreće i jačeg imuniteta, dobrobiti orgazma idu mnogo dalje od toga da osjećate veću povezanost s partnerom (premda je i to veliki plus!)

Pročitajte prije nego što se skinete, a onda i sami testirajte sve dobrobiti orgazma.

Ojačat ćete imunitet
Zaboravite vitamin C: seks je najbolja preventiva prehlade. Prethodna istraživanja pokazala su da je dobrobit orgazma podizanje imuniteta. Studije na fakultetu pokazale su da su studenti, koji su imali seks jednom ili dva puta tjedno, imali imunoglobin 30 puta veći od onih koji su apstinirali. Jedino biste trebali izbjegavati seks kada ste već prehlađeni… nitko ne želi da mu kišete usred sobe i širite bacile uokolo.

Vaš prag boli će biti veći
Nemate orgazam svaki put tijekom seksa, i to je potpuno u redu. Ipak, postoji razlog da se potrudite: još jedna dobrobit orgazma je da će izazvati blokadu efekta boli tako da nećete biti osjetljivi na bol (kao kada slučajno udarite prst na nozi na putu za kupaonicu), kako kaže dr. Beverly Whipple, seks terapeutkinja, savjetnica i koautorica djela The G Spot and Other Discoveries About Human Sexuality. Međutim, postoji jedan izuzetak. “Žene koje u svojoj prehrani imaju veću količinu začinjene hrane, uvijek imaju prednost blokade boli, jer kapsaicin, koji se nalazi u ljutim papričicama, sprječava pojavu boli”, kaže dr. Beverly Whipple za Shape. Drugim riječima, preskočite začinjenu hranu. (Pročitajte: Ovo su prema riječima stručnjakinje znakovi koji ukazuju na probleme sa seksom)

Živjet ćete dulje
Studija provedena u Južnom Walesu koja je trajala 10 godina ispitivala je odnose između brojeva orgazama i smrtnosti kod muškaraca srednjih godina. Tijekom studije pitali su ih o njihovom fizičkom zdravlju u odnosu na broj orgazama. U desetogodišnjem praćenju, primijetili su da oni koji su imali više orgazama tjedno, imali su 50 % manji rizik od smrtnosti od onih koji su imali manji broj orgazama. Studije koje su pratili su pokazale i pozitivnu povezanost između seksualnog odnosa i dužeg života žena. Dakle, samo naprijed.

Pomoći će vam regulirati ciklus
Izvještaji o planiranju obitelji pokazali su da je nekoliko studija povezalo regularan seks – jednom ili dva puta u tjednu kada nema ciklusa, do regularnog perioda – s oslobađanjem od grčeva tijekom menstrualnog ciklusa tijekom mjeseca. U prijevodu: budite “zaposleni” sada da biste mogli gledati Netflix i odmoriti kasnije. (Pročitajte: 5 stvari koje prema ginekolozima žene trebaju znati o seksu)

Osjećat ćete se sretnije
Ništa ovdje nije šokantno, samo je dobro imati znanstvena istraživanja kao podlogu: ljudi koji imaju regularan seks s orgazmom ili bez njega su sretniji, prema studiji u Journal of Psychosomatic Research. Istraživanja su obuhvatila 4000 žena u SAD-u i ispitivali su njihova raspoloženja, seksualnost i menstrualni ciklus. Pronašli su jaku vezu između seksualnih interesa i općeg osjećaja blagostanja. One koje su imale osjećaj blagostanja su također imale i jače seksualne doživljaje i kvalitetniji život.

Možda ćete lakše zatrudnjeti
Za one koji se trude zasnovati obitelj, pravo vrijeme je krucijalno: izvještaj Archives of Sexual Behavior kaže kako žene koje imaju orgazam tijekom seksa, nakon što njihov partner doživi orgazam, zadrže više sperme tijekom orgazma i imaju više šanse od onih koje nikada nisu postigle orgazam ili su svršile prije partnera. Istraživanja kažu da to ima veze s oslobađanjem oksitocina koji čini dobrobit organizmu. I to nije sve: dr. Whipple kaže da seks potpomaže zdravu trudnoću i dokazano pomaže ženama da se nose s porođajem. (Pročitajte: 5 stvari koje žene nikako ne bi trebale raditi prije seksa)

Mogli biste izgubiti kilograme
Studija koja je objavljena u the Journal of Sex & Marital Therapy pokazala je da su česti odnosi i seksualna aktivnost, bilo s partnerom ili solo, povezani sa smanjenjem opsega struka i bedara i kod muškaraca i kod žena. To također znači i da seksualna aktivnost može pomoći u smanjenu rizika od ozbiljnih zdravstvenih problema, kao što su bolesti srca i dijabetes tipa 2.

Foto: Prostock-Studio / Getty Images via Guliver

SHAPE

© 2020 MEREDITH CORPORATION. SVA PRAVA ZADRŽANA. PRIJEVOD SHAPE US IZDANJA, OBJAVLJENO UZ DOZVOLU KORPORACIJE MEREDITH. ZABRANJENA JE REPRODUKCIJA NA BILO KOJI NAČIN, NA BILO KOJEM JEZIKU U CJELINI ILI DJELOMIČNO, BEZ PRETHODNE PISMENE DOZVOLE.