5 pogrešaka tijekom tuširanja koje vam mogu uništiti kožu

by | 17 veljače, 2021
zdravo tuširanje

Možda ni ne znate što sve može sabotirati vašu kožu pod tušem. Evo koje su najčešće pogreške prilikom tuširanja.

Vjerojatno ni vi, kao ni većina, ne razmišljate previše o tuširanju. To je samo nešto što svakodnevno radite da biste bili čisti i osvježeni. Ali neke navike tijekom tuširanja mogu loše utjecati na vašu kožu. Suha koža, svrab i infekcija su samo neke od posljedica ovih pogrešnih navika. Otkrivamo glavne sabotere i najčešće greške prilikom tuširanja.

Tuširanje vrućom vodom – suha koža
Poslije tuširanja osjećate da vam je suha koža i svrbi vas? Vjerojatno ste se tuširali previše vrućom vodom. “Ako iz tuš-kabine izlaze oblaci pare, to je siguran znak da je voda bila prevruća”, kaže dr. Melissa Piliang, dermatologinja na klinici Cleveland. Osim suhe kože, dr. Piliang upozorava na to da vrući tuševi mogu izazvati pojavu ekcema. Ne morate se potpuno odreći vrelih tuševa, ali da biste postigli isti umirujući efekt, dr. Piliang preporučuje da se para nakupi prije nego što zakoračite pod tuš. “Prvo pustite vruću vodu iz tuša, koliko god vruću želite“, objašnjava ona. “Kad u kabini postane sparno i sve se zamagli, podesite vodu na ugodnu temperaturu i uđite pod tuš.” Na ovaj način možete uživati u toplini bez iritacije i suhe kože. (Pročitajte: Koža vam je ispucala i suha? Ove hranjive zimske kreme riješit će problem)

Koristite oštar sapun
Možda vam se sviđa taj “škripavo-čisti” osjećaj koji dolazi od ribanja kože, ali sapuni s antibakterijskim sredstvima ili oštrijim deterdžentima mogu nanijeti više štete nego koristi. Ta škripava senzacija dogodi se kad se s kože uklone sva prirodna ulja. “Kad su ulja prisutna, ona djeluju kao mazivo, tako da će vam ruka glatko kliziti preko kože”, kaže dr. Piliang. Bez te barijere, vaša koža je još izloženija vrućoj vodi i drugim stvarima koje je isušuju.

Štoviše, triklosan, antibakterijski sastojak koji se koristi u nekim antibakterijskim sapunima, povezan je s ozbiljnijim zdravstvenim problemima. Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) tvrdi da sastojak nije toksičan za ljude, ali studije na životinjama sugeriraju da triklosan može promijeniti nivo hormona. Druge laboratorijske studije povezivale su kemikaliju s razvojem rezistencije na antibiotike. Dr. Piliang preporučuje da preskočite upotrebu antibakterijskih sapuna pod tušem i potražite proizvode koji ne sadrže mirise, a sadrže hidratantnu kremu. Možda ćete morati isprobati nekoliko različitih proizvoda kako biste pronašli onaj koji vam odgovara. (Pročitajte: Koža lica vam je suha i crvena tijekom zime? Ovo bi mogao biti razlog za to)

Previše ribate kožu
Osim ako niste totalno prekriveni prljavštinom (recimo radite cijeli dan na otvorenom), jedina mjesta kojima je zaista potrebno veliko sapunanje su pazuh i prepone. Voda je dovoljna za sve ostalo – čak i nakon napornog treninga zbog kojeg ste se potpuno oznojili, objašnjava dr. Robynne Chutkan, osnivačica Digestivnog centra za žene u Chevy Chaseu u Marylandu (SAD) i autorica knjige The Microbiome Solution. Osim tih prirodnih ulja, vaša koža je prekrivena i “dobrim” bakterijama koje su ključne za zdravlje kože. Čišćenje od glave do pete, čak i ako koristite blaži sapun, i dalje može lišiti kožu ovih korisnih bakterija. A upravo bakterije vas štite od pojave akni i ekcema, kao i suhe kože. (Pročitajte: Vjerojatno se nalazi i u vašoj kremi za lice, no ime rijetko tko mu zna. Što je alantoin?)

Ne čistite svoj brijač
Na brijaču se mogu sakupljati bakterije s kože, koje se zatim razmnožavaju pod vlažnim, tamnim tušem. Zbog toga ga morate isprati vrućom vodom prije svake upotrebe. U protivnom, povećava se rizik od infekcije, posebno ako se porežete. “Kad koristite brijač, uvijek postoji opasnost od toga da se porežete. Ali čak i kad se to ne dogodi tako očigledno, brijač napravi mikroskopske rezove na koži koji mogu biti ulazni put za bakterije ili gljivice“, ističe dr. Piliang. Žilet, tj. oštricu brijača trebalo bi zamijeniti otprilike jednom tjedno. Ako predugo koristite isti brijač, povećavate rizik da se porežete i stvorite ulaz za bakterije.

Preskačete bonton tuširanja u teretani
Godine života u studentskom domu možda su već iza vas, ali to ne znači da biste trebali napustiti praksu nošenja japanki kad koristite zajedničku kupaonicu. “Problemi kao što su atletsko stopalo, gljivice na nogama i bradavice najčešće se pokupe upravo na javnim kupalištima“, upozorava dr. Piliang. Nosite obuću za tuširanje ili japanke kad se tuširate u teretani, na bazenu i drugim javnim prostorima kako biste izbjegli ove probleme. (Pročitajte: Koliko je točno vremena potrebno da kozmetički proizvodi počnu djelovati?)

Foto: torwai/Getty Images via Guliver