5 manje poznatih mjesta koja morate posjetiti na otoku Rabu

by | 1 kolovoza, 2020

Ako još uvijek niste posjetili otok Rab, sada je idealna prilika da upoznate sve njegove čari.

Osim što je jedan od najzelenijih otoka na Jadranu, svi ljubitelji pješčanih plaža bit će oduševljeni jer upravo ovaj otok ima više od 100 kilometara pješčanih plaža i biciklističkih staza u kojima će guštati svi ljubitelji vozila na dva kotača. Jedan od najpoznatijih dijelova otoka jest poluotok Kalifront, poznat po svom krškom reljefu i razvedenoj obali s mnoštvom prekrasnih zaljeva i uvala skrivenih u okružju borovih šuma, idealan za aktivne šetnje u kojima možete uživati bez obzira na dob budući da se najviši vrh ovog dijela otoka nalazi samo 94 metra iznad morske razine. Naravno, neizostavna pješčana Rajska plaža u Loparu toliko je savršena da ju je CNN uvrstio na popis 10 najljepših plaža na svijetu 2012. godine. Osim svih prirodnih ljepota, dupina, zečeva, jelena i ptica, otok Rab ima i bogatu povijest. Mnoge crkve i gradski trgovi diljem otoka Raba nisu mijenjali svoju osnovnu ulogu središta kulturnog života još od rimskih dana. Grad Rab, Lopar I okolice podrazumijevaju se I nikako ih ne smijete zaobići, ali mi vam u nastavku donosimo pet manje poznatih mjesta koja su itekako vrijedna posjeta kad ste već na otoku Rabu.

Barbat
Barbat je malo i mirno mjesto na otoku Rabu bogato poljoprivrednim blagom maslina i vina. Ovo je prvo mjesto na otoku na koje ćete naići nakon što se iskrcate iz trajekta. Barbat je prepoznatljiv po svojim prelijepim šljunčanim plažama, bogatoj ribolovnoj tradiciji i dobrim restoranima, tako da će gurmani uživati. Ljubiteljima povijesti za oko će zapeti brdo Sv. Damjana, gdje su vidljive i danas ruševine koje su stoljećima zaokupljale maštu znatiželjnih istraživača. Tek u posljednje vrijeme došlo se do spoznaje da su ovi ostaci dijelovi jedne od niza ranobizantskih utvrda iz prve polovice 6. st. Oni željni aktivnog sporta mogu uživati u odbojci, košarci, tenisu, nogometu, biciklizmu, pješačenju, trčanju, ribolovu, ronjenju i brojnim vodenim sportovima.

Kampor
Najbolje očuvano ribarsko naselje na otoku, Kampor, skladno je uklopljeno u rezervat šumske vegetacije “Dundo”. S brojnim prekrasnim plažama (naša preporuka je Mel zbog sitnog pijeska i prekrasnih zalazaka) i pješačkim i biciklističkim stazama, Kampor predstavlja kombinaciju tradicije i suvremenosti, ekološke hrane i rustikalnih restorana. U Kamporu se nalazi i jedna od najstarijih knjižnica sa zbirkom hrvatske pisane riječi na ovom dijelu Jadrana, koju je prikupio fra Ambroz Testen tijekom svog boravka u franjevačkom samostanu sv. Eufemije, danas etnografskom muzeju.

Mundanije
Mundanije su jedino mjesto na otoku koje nema izravan pristup moru, ali zauzvrat nudi netaknutu prirodu u miru i tišini. Nalaze se u središnjem dijelu otoka (2 km od grada Raba, 9 km od Lopara), što ovo mjesto čini savršenim izborom za ljubitelje prirode i aktivnog odmora jer su svi sadržaji nadohvat ruke. Uspnite se na vrh Kamenjaka, najvišeg rapskog brda, i uživajte u pogledu na cijeli otok. Blagdan sv. Mateja 21. rujna izvrsna je prilika za kušanje lokalnih specijaliteta i uživanje u bogatom programu kulturnih i zabavnih događanja koja se održavaju diljem Mundanija.

Otočići Lukovac i Školjić
Dva mala otočića koja nisu jedan nasuprot drugog, ali smo ih stavili pod jedno budući da su toliko mali. Otočić Lukovac smjestio se nedaleko Rajske plaže pa se do njega može i doplivati, što ga čini izuzetno atraktivnim i popularnim. Ako doplivate do njega, samo se sjetite da je nenaseljen i na njemu nema baš ništa osim čiste prirode, pa nećete biti u mogućnosti cijeli dan provesti tamo. Čest je motiv fotografija i idealan memento s otoka Raba. Nenaseljeni otočić Školjić sa sjeverne je strane otoka i pažnju posjetitelja privlači zanimljivim oblicima stijena, pa uz malo mašte ondje možete naći bezbroj likova u kamenu, a u uvali je more koje je toplije za kupanje.

Otok Dolin
S južne strane otoka Raba nalazi se otok Dolin. Između otoka Dolina i otoka Raba proteže se Barbatski kanal kojeg krasi bezbroj prekrasnih pješčanih i iznimno čistih plaža koje se ističu svojom bjelinom. Za ronjenje je zanimljiva južna strana otoka Dolina gdje se na dubini od 25 do 35 m može roniti na potopljenom 22 m dugačkom ribarskom brodu ”Tabinja”. Priča se, dok su kapetan i njegova odabranica izmjenjivali nježnosti, nagla nevera bacila je brod na hridi Dolina i potopila ga. Zaljubljeni par se, nasreću, uspio spasiti. Osim tog broda, na udaljenosti ne većoj od 15 m nalazi se jedan manji ribarski brod dužine 12 m. Vrijeme potapanja nije poznato. Na brodu su još mogu razaznati prostorije, a mogu se naći i ostaci tanjura, šalica i sl. Brodovi su obrasli morskom vegetacijom, a česti su im posjetitelji škarpina, ugor i male sitne ribe. A ako ste ljubitelj ronjenja, ovdje možete pronaći i periske, zaštićene i najveće školjke u Jadranskom moru. U neposrednoj blizini Tabinje nalazi se i bezopasno minsko polje preostalo iz Drugog svjetskog rata.

 

Foto: Unsplash