5 malih, manje poznatih otoka koje morate posjetiti u okolici Zadra

by | 22 kolovoza, 2020

Kad stignemo u Zadar, imamo toliko toga za vidjeti i upiti jer to je grad koji doista odašilje posebnu energiju, pa nemamo ni potrebe odlaziti iz njega i provjeriti što nudi zadarski arhipelag.

Na maloj udaljenosti od grada nalazi se preko nekoliko zanimljivih otočića koji su raj za potpuno opuštajući odmor u izravnom doticaju s prirodom. Ponekad nam samo treba maknuti se od svega, uživati na otoku izdvojenom od vreve grada i prometa. Iako trajekt do tih otočića vozi svega jednom dnevno, uvijek postoji taxi brodić koji vaš može odvesti do vaše male oaze.

Otok Maun
Otok Maun nalazi se zapadno od Paških rebara. Nije naseljen, ali je vrlo zanimljiv, posebice sa strane koja je okrenuta prema otoku Pagu. Lokacija pruža mogućnost ronjenja svim kategorijama, a poseban je doživljaj zaron noću. Krajnosti ovoga otoka susreću se i u dubinama. Azurne provalije obrasle su raznim organizmima. Otok Maun je u povijesti Dalmacije napose značajan po tome što ga je hrvatski kralj Petar
Krešimir IV. darovao samostanu sv. Krševana u Zadru 1069. godine. Međutim, tako poznat otočić
gotovo je zaboravljen, pa i u onim edicijama koje su morale čuvati sjećanje na njega. Predlažemo ga za dnevni izlet na kojem ćete uživati u brodiću potpuno sami.

Otok Premuda
Otok Premuda okružen je otočićima i hridima, postojanima u obrani otoka od divljih vjetrova. Upravo zato ovaj otok vole nautičari, ali i svi oni koji su u potrazi za srećom, srećom koja se ne mjeri novcem niti dostupnim sadržajima. Premuda nude bogatstvo tišine i raskoš prirodne ljepote, najam apartmana, sobe ili kuće za odmor na Premudi, znači uroniti u tišinu ljetne noći i u topla čista mora koji okružuju otok i njegove plaže. A plaža je mnogo, ipak, među svima se ističe pješčana plaža Zad crikve, mjesto koje obožavaju mještani i gosti. Plaža gleda prema jugozapadu, na otočiće Masarine i Hripu, cijele dane okupane suncem i svježinom maestrala. Plažu Zad crikve vole i stari i mladi, ponajviše djeca zbog njezinog blagog pada u more i pitomih plićina. Račići, alge i morske školjke, pijesak plaže je neiscrpan izvor istraživanja morskog života i života uz more. U blizini se nalazi nekoliko ugostiteljskih objekata na čijim terasama možete kušati mediteransku spizu i potražiti dodatno osvježenje. Plažu ćete pronaći lako – kako samo ime kaže, slijedite put do crkve, kroz makiju i borovinu.

Otok Molat
Otok broji svega tri naselja Molat, Brgulje i Zapuntel. Molat je slikovito turističko i ribarsko mjesto s izrazito razvedeno obalom, prekriven mirisnom borovom šumom, s brojnim skrivenim pješčanim uvalicama i prekrasnim plažama. Moderno opremljena luka, u zaštićenoj prirodnoj uvali i velik izbor smještaja u kvalitetnim apartmanima i sobama obiteljskih kuća, čine Molat idealnom destinacijom za sve ljubitelje istinskog mediteranskog ugođaja. Molat je najatraktivnije mjesto na otoku, u svojoj ponudi ima dvije trgovine, pekarnu, muzej, razne ugostiteljske objekte u kojima turisti imaju mogućnost uživanja u izvornim dalmatinskim specijalitetima te plažu zvanu Jazi koja dominira mjestom i jedna je od najposjećenijih i najljepših plaža na otoku. S brežuljka na koji se dolazi u 10 minuta hoda iz mjesta se pruža predivan pogled na cijeli zadarski arhipelag. Otok Molat prekriven je gustom borovom šumom i izrazito razvedene obale skriva brojne pješčane uvale, predivne plaže s kristalno čistim morem.

Otok Sestrunj
Otok Sestrunj spada među manje otoke zadarskog otočja. Neposredno je okružen “kanalima” i to Sestrunjskim na jugoistoku, Rivanjskim sa sjeverozapada i Srednjim s juga. Kako je središnje položen i visinom istaknut, s njega se pruža izvanredan pogled na dio zadarskog priobalja i otočja. Iako to nije nikad bilo ekstremno istaknuto, u periodima povijesno-geografskog razvoja, Sestrunj razvija aktivnosti koje se nadopunjuju s aktivnostima susjednih otoka i pruža mu kontinuitet naseljenosti i zadržavanje stanovništva od pretpovijesti do danas. Otok Sestrunj, osim sa svojim prekrasnim plažama, privlačan je nautičarima jer se nalazi na prirodnom putu od Zadra prema zapadnim otocima. Turizam nije posebno razvijen, što znači da ćete sasvim sigurno ovdje imati mir za sebe.

Otok Olib
Olib je 18. po veličini hrvatski otok. Nalazi se u zadarskom arhipelagu i ima poprilično razvedenu obalu. S obzirom na pad gospodarstva na otoku, stanovništvo se većinom odselilo, no istovremeno sa slabljenjem djelatnosti primarnog sektora raste važnost djelatnosti tercijarnog sektora, ponajprije turizma. Međutim, turizam je na Olibu prisutan samo u vidu smještajnih kapaciteta; nema hotela, kampova i razvijenije turističke ponude. Zbog toga se Olib bitno razlikuje ljeti od većine jadranskih otoka, umjesto velikog broja posjetitelja i masovnog turizma, Olib i ljeti djeluje mirno,a većinu posjetitelja čine iseljenici s Oliba. Osim predivnih i mirnih plaža, Olib ima bogatu povijest pa šetnjom otokom možete naići na ostatke kule iz 16. Stoljeća, ostatke starokršćanskog samostana svetog Antuna Opata u uvali Banjve na jugu otoka, preko nekoliko crkvica iz 17. i 19. Stoljeća, te prirodnu zanimljivost, ponikvu Cukrov dolac na južnom dijelu otoka, ograđeni masovnim suhozidima i brojnim stubištima djeluje poput amfiteatra.

Foto:
Autor: Lana Biželj