Categories Noviteti

ZNATE LI KAKO VAM KAVA može pomoći u čišćenju jezika?

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES/THINKSTOCK

Za neugodan miris daha optužite bakterije koje vrebaju između zuba i pokrivaju jezik. Ako ih ne uklanjate, one se razmnožavaju i otpuštaju otrove koji stvaraju loše mirise.

Osim pranja zuba i redovnog četkanja jezika, vjerovali ili ne, pomaže i ispijanje kave, pokazalo je istraživanje Sveučilišta u Tel Avivu. Znanstvenici su htjeli ispitati izaziva li kava zadah iz usta. Suprotno očekivanjima, otkrili su da kava zaustavlja bakterije u ispuštanju smrdljivih plinova! U nekim slučajevima, kava je smanjila količine plinova za čak 90 posto. Zato bi vodice i bombonie za osvježavanje daha uskoro mogli mirisati na kavu, a ne na mentol. Ipak, dodavanje mlijeka u kavu poništava njezin koristan učinak. Mlijeko se u ustima fermentira i isušuje ih pa tako pogoduje razvoju bakterija.

Za suhoću usta također može biti odgovorno i disanje na usta ili neki lijekovi, npr. oni protiv kašlja. Suhoću usta možete preduhitriti ispijanjem dovoljno tekućine ili žvakanjem žvakaćih guma zaslađenih xylitolom. One potiču lučenje sline, pa tako sprječavaju suhoću usta. Koristan je i jogurt koji obnavlja dobre bakterije u ustima i tako čuva svjež dah. Redovne stomatološke kontrole na vrijeme će zaustaviti tegobe koje mogu izazvati loš dah, ali nije naodmet i otići liječniku. Dugotrajan zadah može biti znak problema sa sinusima ili krajnicima, a rjeđe i ozbiljnijih bolesti poput dijabetesa ili kroničnog bronihtisa.

Problemi s probavom ili čir na želucu također mogu izazvati neugodan zadah. Također, krive mogu biti i dijete siromašne ugljikohidratima koje u tijelu izazivaju tzv. stanje ketoze koje potiče sagorijevanje masti, ali i zadah iz usta. Zube bi trebalo prati dva puta na dan i svakodnevno čistiti zubnim koncem koji uklanja sakrivene čestice hrane i kamenac, ali sprječava i paradentozu. Čišćenjem jezika neugodan miris daha smanjuje se za čak 70 posto.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu