Categories Noviteti

ZAPITAJTE SE jeste li okruženi narcisoidnim ljudima ili osciopatima

Znate li koja je definicija sociopata? To su ljudi koji teško podnose nečije društvo ili prisutnost, a često ih nazivamo i narcisima, pogotovo kada su te osobe potpuno opsjednute sobom ili ih uopće ne zanima kako njihovi postupci utječu na nas.

Iako ih često spajamo u jednosociopati i narcisi nisu ista stvar iako posjeduju slične karakteristike. U nastavku otkrivamo koja je to zapravo razlika među njima.

“I sociopati i narcisi pate od poremećaja ličnosti toliko da su određene njihove karakteristike osobnosti toliko ekstremne da štete njima ili drugima”, kaže psihologinja Aimee Daramus, a piše portal Health.

“Narcisi posjeduju visoku razinu samopouzdanja i vjere u sebe, no to ispoljavaju na veoma negativan način. Ti im osjećaji remete pravu percepciju realnosti, sebi i drugima oko sebe”, rekla je psihologinja.

No, nisu sve osobe s visokim mišljenjem o sebi prava definicija narcisa, a to se danas često miješa sa “selfie” generacijom koja je neprestano objavljuje vlastite slike na društvenim mrežama.

Iako narcisi moraju u društvu biti najvažniji i najbolji, Daramus kaže kako to zapravo proizlazi iz nesigurnosti.

Za razliku od narcisa, sociopati nose u sebi osobnost koja je mnogo opasnija. Iako imaju obilježja narcisa, oni će namjerno naškoditi drugoj osobi, za razliku od narcisa koji to najčešće rade slučajno, objašnjava psihologinja.

“Oni vole kontrolirati i manipulirati drugima kako bi im na na neki način naškodili ili kako bi stekli moć i novac. Ne poštuju tuđe osjećaje, nemaju empatiju i ne osjećaju žaljenje nakon što nekoga povrijede. Također, zanimljivo je da su izrazito šarmantni”, rekla je.

I… jeste li se pronašli u ovim definicijama? Nadamo se da niste…

IZVOR: METRO-PORTAL.RTL.HR

Foto: Unsplash

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu