Categories Vodič do zdravlja

ZVUČI NEVJEROJATNO, ali kašalj je zapravo jako dobar za naše zdravlje

FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES

Kašalj je jedna od neugodnih posljedica raznoraznih zdravstvenih problema koja nam definitivno najviše ide na živce, više i od kihanja i curenja nosa.

Naravno, svima se to dogodilo, ležite u krevetu i samo što niste usnuli, kada vas trgne kašalj. A ako je u pitanju respiratorna infekcija, dobri su izgledi da ćete kašljući provesti pola noći. Koliko god to bilo naporno, kašalj ima svoju svrhu, kažu liječnici.

Kašalj je važan i složen refleks potaknut nečim što nadražuje grlo ili dišne putove, poput čestica prašine ili sluzi.

Kašljem, koji služi tome da iz organizma izbaci ono što ga nadražuje, upravlja produžena moždina, dio živčanog sustava s centrima koji kontroliraju automatske vitalne funkcije, poput disanja ili krvnog tlaka. Svjesno razmišljanje za kašalj nije potrebno.

I zato, samo kašljite, kako kaže liječnica Sabine Gehrke-Beck iz berlinske bolnice Charite. “I tako ga ne možete učinkovito suspregnuti”.

“Nema dokaza niti da su navodno najsnažniji lijekovi za suzbijanje kašlja, poput kodeina, imalo učinkovitiji od placeba”, kaže Gehrke-Beck. Ipak,  priznaje da se s kodeinom bolje spava.

No kako kodein relativno brzo može izazvati ovisnost, ipak preporučuje strpljenje i tople napitke, poput čaja, koji pomažu razgradnji sluzi i lakšem iskašljavanju.

IZVOR: METRO-PORTAL.RTL.HR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu