Categories Vodič do zdravlja

Pazite na prehranu, ali kilogrami se i dalje nakupljaju? Evo što kažu znanstvenici

Jeste li ikad prije čuli da spavanje može utjecati na povećanje broja kilograma? Evo što znanstvenici kažu…

Istraživanje obavljeno na Sveučilištu Wagner u New Yorku otkrilo je da nije samo broj sati provedenih u krevetu taj koji utječe na debljinu nego je i kvaliteta samog sna uzročnik debljanja.

Istraživači su obavili dva eksperimenta, gdje su u prvom pratili, a zatim analizirali navike vezane za spavanje i prehranu kod 184 žene. Ispostavilo se da postoji vrlo jaka veza između loše kvalitete sna i prehrane na nervnoj bazi. Točnije, žene koje loše spavaju sklonije su emocionalnom prežderavanju od onih čija je kvaliteta sna dobra.

U sljedećem eksperimentu, istraživači su pratili navike u spavanju kod 66 različitih studentica, a zatim im dali zadatak da se hrane grickalicama (kolači, sir, čokolada, krekeri…). One djevojke koje su noću spavale manje od sedam sati i same se izjasnile da često jedu zbog živaca konzumirale su veću količinu ovih grickalica od onih koje nemaju ove probleme.

Jednostavan zaključak jest da je glavni uzročnik stres. Loša kvaliteta, kao i sâm nedostatak sna izazivaju stres, a to predstavlja još goru činjenicu za one koji su skloni konzumiranju hrane na nervnoj bazi.

“Ljudi moraju shvatiti koliko je spavanje bitan faktor u cjelokupnom psihofizičkom zdravlju”, rekla je autorica istraživanja Lawrence Nolan.

I nemojte zaboraviti, loša kvaliteta sna utječe na debljinu kod svih, ne samo onih koji su skloni pribjegavanju hrani radi emotivnog zadovoljstva, zato se potrudite poboljšati životne navike i izbjeći probleme ove vrste.

Foto: Unsplash

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu