Categories Vodič do zdravlja

Doznajte što sve možete otkriti samopregledom tijela

Izgled tijela nam može puno toga reći u samo nekoliko minuta, pa posvetite toliko vremena za svoje zdravlje i dobro se pogledajte u ogledalu.

Nokti

Tamne mrlje na noktima mogu biti znak melanoma. Mrlje, odnosno prugice na noktima u žućkastim, smeđim ili crnim bojama znak su da što prije posjetite liječnika. Ranom detekcijom rak kože se može izliječiti u 95 posto slučajeva.

Bijele, duge i tanke prugice na noktima pak mogu značiti da bubrezi ne funkcioniraju kako treba, odnosno da ne mogu filtrirati proteine iz urina. Kako biste bili sigurni da je sve u redu, obavezno se što prije javite liječniku.

Pazuh

Dr. Michael Smith kaže da tamne mrlje na koži ispod pazuha mogu ukazivati na dijabetes. Višak inzulina u krvi može dovesti do nakupljanja tkiva i melanina. Zbog toga koža na tom dijelu izgleda tamnije. Analiza krvi može otkriti je li sve u redu.

Kapci, koljena i laktovi

Sitni prištići na ovim dijelovima tijela mogu da biti znak da imate povišeni kolesterol. Nažalost, u ovoj fazi to već znači da je kolesterol zaista visok, ali promjenom prehrane i načina života možete ublažiti i smanjiti rizik od bolesti srca.

Tjeme glave

Ukoliko vam se stvaraju ljuskice na glavi koje padaju na ramena poput peruti, moguće je da ste pod stresom pa tijelo proizvodi više hormona kortizola. On može isušiti kožu glave i zato se pojavljuje perut. Šampon protiv peruti može pomoći, ali uzrok ćete riješiti samo ako se riješite stresa.

Oči

Tamni krugovi oko očiju, osim umora i neispavanosti, mogu značiti da imate alergiju. Alergeni u tijelu otpuštaju histamin, a kako krvne žile bujaju zbog krvi i ostalih tekućina, to se prikazuje na mjestu na kojem je koža najtanja.

Foto: Unsplash

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu