Categories Vodič do zdravlja

ZNATE LI ŠTO JE PIJANOREKSIJA? Novi trend koji je zahvatio djevojke diljem svijeta

FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES
FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES
FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES

Mlade djevojke preskaču obroke i značajno smanjuju unos kalorija kako bi napravile mjesta za kalorije iz alkoholnih pića.

Ovakvo se ponašanje kolokvijalno zove pijanoreksija, međutim, ta pojava još uvijek nije priznata kao poremećaj u prehrani premda je uvelike slična tipičnoj anoreksiji.

Iako se pijanoreksija pojavljuje i kod muškaraca i kod žena, ipak prevladava kod mladih žena. Jedna je studija otkrila da gotovo 60 posto studentica preddiplomskih studija pokazuje elemente pijanoreksije.

Britanska dobrotvorna udruga za edukaciju o alkoholizmu Drinkaware navodi da nešto više od pola litre piva sadržava 197 kalorija, odnosno isto koliko i kriška pizze. Čaša vina može sadržavati jednaku količinu kalorija kao i sladoled.

“Znala sam preskakati obroke kako tijekom izlaska ne bih bila napuhana”, objasnila je 23-godišnja Lily, sada osobna trenerica. “To je česta pojava. Mnogi moji klijenti pitaju me trebaju li preskočiti večeru s obzirom na to da tijekom izlaska planiraju piti alkohol.”

Blogerica Ellie McKinnell kaže da je pijanoreksija nusproizvod pritisaka s kojima se nose mlade djevojke po pitanju konzumiranja alkohola i održavanja vitke linije. “Ako idete van na večeru, piće u pub ili cjelovečernji izlazak, od vas se očekuje da nešto popijete”, rekla je za “The Independent”.

“Sva alkoholna pića puna su praznih kalorija, a od nas (djevojaka) se očekuje da budemo mršave”, rekla je McKinnell. “Ja i drugi koje poznajem popijemo onoliko čašica votke koliko je potrebno da se napijemo. Međutim, dok pijemo, brojimo kalorije i pazimo da nam se želudac ne napuše. To znači da nema koktela i vina.”

Stručnjakinja za prehranu i poremećaje u prehrani Rhiannon Lambert kaže da ovakvo ponašanje nije svojstveno samo ženama nego da se radi o sustavnom problemu koji je nastao zbog naglašene važnosti fizičkog izgleda. “Mladi profesionalci apstiniraju preko tjedna da bi se mogli opiti preko vikenda”, dodala je.

Kako pijanoreksija nije službeno priznati poremećaj, još uvijek nisu poznati niti svi simptomi tog poremećaja. Stručnjaci smatraju da se oni koji pate od pijanoreksije tijekom opijanja prežderavaju te poslije toga čiste od dodatnih kalorija.

Konzumiranje alkohola na prazan želudac je i inače loša ideja jer može dovesti do trovanja alkoholom. “Ako se osobe izgladnjuju kako bi mogle, tobože, piti bez da se udebljaju, izlažu se opasnosti. Takvo ponašanje može dovesti do bolesti srca i jetre. Osim toga, smanjenje unosa hrane u korist alkohola može dovesti i do pada koncentracije vitamina i minerala u organizmu jer alkohol nema nutritivne vrijednosti”, pojasnila je Lambert.

“Premda je dobro znati koliko kalorija ima u vašem omiljenom piću, ne smijete zbog toga preskakati obroke kako biste mogli više piti. Brojači kalorija više će profitirati ako iz svoje dijete izbace alkohol, a ne hranu.”

IZVOR: JUTARNJI.HR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu