Categories Vodič do zdravlja

ZNATE LI RAZLIKOVATI želučanu virozu od trovanja hranom?

FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES
FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES
FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES

Želudac boli, a pri tome osjećate mučninu? Ne znate je li u pitanju crijevna viroza ili trovanje hranom? Razliku je teško utvrditi jer možda ni ne znate da ste bili u kontaktu sa zaraženom osobom, a simptomi su iznimno slični. Kako razlikovati trovanje hranom od želučane viroze te kada potražiti liječničku pomoć odgovara Iva Pem Novosel, specijalistica epidemiologije iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Tijekom zime češće su virusne crijevne infekcije, dok su visoke ljetne temperature idealne za razvoj bakterija u hrani. No, simptomi su toliko slični da je teško znati je li u pitanju neki virus ili nešto što smo pojeli.

Budući da se klinički simptomi i znakovi kod oba klinička sindroma uglavnom vrlo često preklapaju, teško ih je razlikovati (mučnina, grčevi u trbuhu, naglo povraćanje koje može i ne mora biti praćeno povišenom temperaturom te proljevom), kako ističe epidemiologinja Iva Pem Novosel.

Dok se trovanje hranom uglavnom manifestira u roku od sat vremena do osam sati nakon jela, simptome želučane viroze ćete dobiti u roku od 24 do 48 sati od kontakta sa zaraženom osobom jer ta ista osoba možda još nije pokazivala simptome zbog razdoblja inkubacije. Epidemiologinja objašnjava kako su najčešći uzroci akutnog trovanja hranom različite vrste bakterija koje produciraju toksine.

Zatim virusi te rjeđe drugi uzročnici, a kao zaseban entitet razlikujemo histaminsko ili skombroidno trovanje neispravnom ribom. Virusni gastroenteritis, koji se često žargonski naziva želučana ili crijevna viroza, može imati različitu etiologiju, a najčešće može biti uzrokovan Noro i rota virusima. Noro-virusni gastoenteritis se češće javlja u odraslih dok se u male djece nešto češće javlja rota virusni gastroenteritis.

Ako simptomi nisu ozbiljni, pokušajte se sjetiti jeste li pojeli nešto što je predugo stajalo ili nije bio u potpunosti kuhano. Ako i druge osobe s kojima ste jeli imaju iste probleme sa želucom, postoji dobra šansa da ste se svi otrovali hranom.

HIGIJENSKO-PREVENTIVNE MJERE

Liječničku pomoć treba potražiti kod izrazite dehidracije koja može nastati uslijed nedovoljne nadoknade tekućine i elektrolita. Na dehidraciju su najčešće najosjetljivija mala djeca i starije osobe, koja se manifestira oslabljenim turgorom kože.

Oporavak od želučane viroze i trovanja hranom traje najčešće nekoliko dana. Kada se smiri,  dominantni simptom mučnine i povraćanja važna je nadoknada tekućine i elektrolita. Želučana viroza, odnosno svi simptomi neće proći od antibiotika (koji rade samo protiv bakterija), kako dodaje liječnica.

Pranje ruku prije jela, prilikom pripreme i rukovanja hranom najbolji je način borbe protiv želučane viroze i trovanja hranom. Držite sirove namirnice (kao što su jaja, meso, riba i sl.) na odgovarajućoj temperaturi hladnjaka i izbjegavajte ostavljati hranu na sobnoj temperaturi. Konzumirajte dobro termički (kuhanjem, pečenjem, prženjem) obrađenu hranu te pazite na fizičko odvajanje sirovih namirnica.

Na taj način ćete zadržati štetne klice dalje od vlastitog tijela i izbjeći križnu kontaminaciju hrane tijekom kuhanja.

IZVOR: ZADOVOLJNA.DNEVNIK.HR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu