Categories Vodič do zdravlja

ZNATE LI DA SE, AKO DRŽITE HRANU NA POGREŠNOM MJESTU, ona još lakše kvari?

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES/THINKSTOCK

Mnoge stvari se brže kvare jer se zapravo čuvaju na pogrešnom mjestu. O tome često ni ne razmišljamo, nego ih ostavljamo automatski, iz navike.

Jaja

Neki jaja drže u hladnjaku, a neki na sobnoj temperaturi. Stručnjaci se slažu da jaja treba držati u hladnjaku, ali nikako u vratima. Ova namirnica je posebno osjetljiva na nagle promjene temperature, a zbog čestog otvaranja vrata mogu se puno brže pokvariti.

Orašasto voće

Većina ljudi svoje orašasto voće drži u zdjelici na stolu, ali za bogatiji okus i duže trajanje treba ih čuvati u hladnjaku. Toplina ubrzava oksidaciju, a u hladnjaku će vaši lješnjaci i bademi duže zadržati vlažnost.

Parfemi

Umjesto u ormariću ili na polici, parfemi također trebaju stajati u hladnjaku jer tako duže mirišu. Parfemi s visokim udjelom ulja pokvare se nakon nekog vremena stajanja na svjetlu i toplini. Mirisi moraju biti daleko od prozora. Uvijek ih držite na hladnom i suhom mjestu.

Brašno

Brašno nikad ne treba držati na otvorenom. Ako je vrećica s brašnom otvorena, izložena je bakterijama koje mogu dovesti do kvarenja. Radije prebacite brašno u plastičnu posudu s poklopcem, kako piše azra.ba.

IZVOR: N1.HR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu