Categories Vodič do zdravlja

ZNANSTVENICI ISTIČU da crveno meso i sir u umjerenim količinama mogu biti zdravi

FOTO: GULIVER/THINKSTOCK

Kada si odluče dati oduška, slavne zvijezde točno znaju što će pojesti. Tako Dwayne The Rock Johnson, Chriss Pratt i Zac Efron, koji su zbog svojih mišićavih tijela mnogima uzor, najradije biraju crveno meso i sir.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Kanadi sada su otkrili kako te namirnice mogu popraviti zdravlje srca i tako smanjiti rizik od smrti. Takva saznanja proturječna su onim prethodnima koja su iznjedrila zaključak da crveno meso i sir mogu uzrokovati hipertenzije i visoki kolesterol.

“Ponovno treba razmotriti koja se hrana smatra visoko kvalitetnom. Naši rezultati pokazuju da su mliječni proizvodi i meso korisni za zdravlje srca i dugovječnost. To se razlikuje od aktualnih prehrambenih savjeta”, izjavio je glavni autor istraživanja dr. Andrew Mente.

View this post on Instagram

Look at all this glorious food! We will eat off him for a month. His wool is becoming yarn as we speak. He lived a very good life. He was groomed and shorn, his hooves medicated, de wormed, no antibiotics necessary. Surrounded by laughing loving humans, including children to whom they provided such joy. Nuzzled, pet and loved every day. No stressful travel to his final destination. Trauma Free. Just a touch of a usda certified wand to his head and he goes to sleep. The other sheep don’t even notice. It’s like unplugging a tv. Then Wocka my butcher works his magic. Right now the meat is for friends, family and gifts. Soon though it may be available to my followers as we test recipes and open up to market. Gotta get some things dialed in first. I have found a new passion to add to my many others. #farmlife and jack loves it! You’ll know where to sprinkle my ashes. I’ll tell you that.

A post shared by chris pratt (@prattprattpratt) on

Ovo istraživanje je rezultat analize podataka o više od 200.000 odraslih osoba u preko 50 zemalja. Tako su znanstvenici mogli usporediti različite načine prehrane, čime su došli do zaključka da crveno meso i sir kao dio uravnotežene prehrane imaju prednosti za zdravlje.

“Ljudi čija se prehrana sastoji od voća, povrća, orašastih plodova, mahunarki, ribe, mliječnih proizvoda i mesa, imali su najmanji rizik od kardiovaskularnih bolesti i rane smrti”, rekao je dr. Mente i dodao kako je zaključak da su rezultati prethodnih istraživanja zastarjeli.

Aktualne smjernice preporučuju konzumiranje crvenog mesa do sedam puta tjedno, ali ne u količinama većim od 65 grama po porciji.

IZVOR: INDEX.HR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu