Categories Vodič do zdravlja

Želite li spustiti krvni tlak, ovo je najbolja hrana koju možete konzumirati

Visok krvni tlak nije samo bolest starijih. Više od jedne trećine mladih u periodu od 16 do 34 godine pati od nekog oblika hipertenzije. Nedavno je istraživanje otkrilo da ova bolest može i u svom blagom obliku dovesti do preranog starenja i oštećenja mozga.

Konvencionalno rješenje za ovu sve rašireniju epidemiju je kontinuirano uzimanje lijekova za kontroliranje krvnog tlaka, kao što su blokatori angiotenzinskih receptora, za koje se sumnja da povećavaju rizik od raka i nekih drugih bolesti.

Međutim, postoje i alternativni načini snižavanja tlaka. Navodimo šest prirodnih i učinkovitih namirnica koje će brzo djelovati i pomoći vam da držite tlak pod kontrolom.

Sirovi bademi

Svakodnevnim unosom šačice sirovih badema možete napraviti značajnu razliku u održavanju razine vašeg krvnog tlaka.

Oni su ključna komponenta prehrambenih pristupa za zaustavljanje hipertenzije jer su bogati nezasićenim mastima koje pomažu pri sniženju razine kolesterola u krvi, ublažavaju upale arterija i snižavaju tlak.

Iako se sastoje od masnoća i kalorija, bademi pomažu i pri gubitku težine i izgradnji mišićne mase, što znači da pospješuju zdravu cirkulaciju.

Kad se jedu s ostalim orašastim voćem koje smanjuje krvni tlak, kao što su orasi, jedan su od najblagotvornijih proizvoda za zdravlje srca i žila.

Ljuta paprika

Ljuta paprika je sigurno jedno od najbržih sredstava za snižavanje krvnog tlaka. Ova namirnica širi krvne žile i pomaže slobodnijem protoku krvi, pa na taj način smanjuje krvni tlak i tlak krvi na stjenke arterija.

Pomiješajte jednu ili dvije žličice ljute paprike u toploj vodi s medom i Aloe verom, i dobit ćete moćan domaći lijek protiv hipertenzije.

Ako je ovo piće previše žestoko za vaš ukus, uzimanje ljute paprike u obliku dodatka prehrani još je jedna odlična opcija za prirodno sniženje krvnog tlaka.

Sok kokosa

Bogat kalijem, elektrolitima i drugim važnim nutrijentima, sok kokosa dokazano pomaže značajnom sniženju krvnog tlaka kod većine ljudi koji ga piju.

Nedavno je istraživanje utvrdilo da je uzimanje soka od kokosa dovelo do značajnog sniženja sistoličkog tlaka kod 71 posto sudionika, dok je 29 posto postiglo bitno sniženje dijastoličkog tlaka.

Sirovi kakao

Bogat flavonoidima i drugim antiupalnim nutrijentima, sirovi kakao još je jedno prehrambeno oružje protiv hipertenzije koje je dobro imati na popisu.

Flavonoidi u kakau djeluju kao adaptogeni, pomažući tijelu da se bolje nosi sa stresom, čestim uzrokom hipertenzije. Uz to, pomažu i u snižavanju stresnih hormona, koji igraju ključnu ulogu u regulaciji krvnog tlaka.

Brojne studije otkrile su da flavonoidi u kakau dovode do smanjenja tlaka od 4.7/2.8 mmHg te da štite od srčanih bolesti koje se često dovode u vezu s visokim tlakom.

Kurkuma

Jedna od poznatih prehrambenih prednosti kurkume odnosi se na njezine sposobnosti smanjenja upale u cijelome tijelu.

Budući da je upala primarni uzrok visokog kolesterola, pa i visokog krvnog tlaka, smanjenjem upale kurkuma pomaže poboljšanju srčanožilne funkcije i održavanju zdravog protoka krvi.

Kad se uzima s crnim paprom, pomaže u opuštanju krvnih žila i čišćenju taloga koji često vode do visokog krvnog tlaka.

Kurkuma je, također, prirodni razrjeđivač krvi, što je još jedan način na koji se ova snažna biljka bori protiv hipertenzije.

Češnjak

Istraživanje provedeno 2010. godine u Australiji otkrilo je da je češnjak još jedan prirodni lijek koji smanjuje razinu kolesterola i visoki krvni tlak.

Ako želite izbjeći neugodan miris koji uzrokuje konzumacija svježeg češnjaka, koristite dodatke prehrani s češnjakom u obliku tableta ili kapsula.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu