Categories Vodič do zdravlja

ŽELITE LI SMANJITI MOGUĆNOST ZARAZE OD GRIPE, morate dezinficirati ove predmete

FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES

Sezona je prehlade i gripe, a oslabljeni organizam laka je meta brojnim bakterijama. Kako biste vi i vaša obitelj ostali zdravi, pomoći će dezinfekcija određenih predmeta koje diramo često, a čistimo rijetko.

1. Mobitel
Mobiteli su najveći prijenosnici bakterija te su se prema brojnim istraživanjima pokazali zagađenijima čak i od WC daske.

S obzirom na to koliko često posežemo za mobitelima, kao takvi plodno su tlo za prehlade i gripe. Stoga je potrebno redovito dezinficirati mobitel koji koristite.

Za dubinsko čišćenje telefona bez rizika oštećenja od vode, nježno obrišite površinu antibakterijskom maramicom ili krpicom od mikrofibre na koju možete nanijeti sprej za čišćenje te prebrišite ekran.

2. Tipkovnica
Za brzo i učinkovito čišćenje potpuno ga isključite i prebrišite dezinfekcijskim maramicama kako biste uklonili prašinu i ostatke mrvica između tipki. Odmah nakon brisanja vlažnom maramicom, tipkovnicu prebrišite suhom krpicom od mikrofibre.

3. Kvake
U prostoriji u kojoj je bila zaražena osoba virusi se na raznim površinama mogu zadržati duže nego što možda mislite. Stoga je tijekom sezone gripe i prehlada preporučljivo kvake u kući dezinficirati maramicama koje sadržavaju alkohol.

4. Kuhinjska radna površina i sudoper
Vjerojatno pokušavate održati svoju radnu površinu u kuhinji čistom cijele godine, ali to postaje posebno važno tijekom sezone prehlade i gripe. Budući da je ovo mjesto gdje obitelj okuplja i dotiče razne površine ovo područje je važno dobro očistiti od bakterija.

Poprskajte i obrišite cijelu površinu dezinfekcijskim sredstvom, a nemojte zaboraviti ni sudoper.

5. Plišane igračke
Osim što su plišane igračke najveći sakupljači prašine i grinja, također mogu biti izvor bakterija i virusa. Ako je vaše dijete bilo bolesno, pobrinite se da njihov omiljeni krzneni prijatelj nije dobio klice. Provjerite etiketu na plišanoj životinji da vidite može li ići u perilici.

Gdje je to dopušteno, stavite igračku u perilicu i uključite odgovarajući ciklus pranja kako biste uklonili bakterije potencijalnu zarazu.

IZVOR: ZADOVOLJNA.DNEVNIK.HR 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu