Categories Vodič do zdravlja

VITAMINI ITEKAKO MOGU POBOLJŠATI RAD MOZGA samo je potrebno konzumirati dobre

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES/THINKSTOCK

Mnogi od nas krive tehnologiju za naše loše pamćenje. Isto tako, postoje razni drugi razlozi koji bi mogli biti krivi za naš „lijeni mozak“, kao što su sjedilački način života, zagađenje, pa čak i hrana. Međutim, unos prehrambenih nutrijenata igra važnu ulogu u definiranju zdravstvenog stanja našeg mozga.

Pravilna prehrana je izuzetno bitna za pravilno funkcioniranje našeg mozga. Ako postoji nedostatak nutrijenata u našoj prehrani, to ne samo da utječe na naš zdravstveni sustav, već i smanjuje funkciju našeg mozga. Da bi naše moždane funkcije djelovale s lakoćom, vrlo je važno da prilagodimo našu prehranu, uključujući bitne vitamine u našu prehranu, posebno one koji su korisni za naš mozak.

Evo nekoliko vitamina koji vam mogu pomoći da poboljšate razvoj mozga i povećate moć pamćenja:

Vitamin E

Vitamin E poznat je kao dobar vitamin za našu kožu i kosu. Isto tako, konzumiranje hrane koja je bogata vitaminom E također će poboljšati moždane funkcije. Ovaj vitamin je poznat kao antioksidans, za koji se kaže da se bori protiv prve faze Alzheimerove bolesti. Bademi, zeleno lisnato povrće, suncokretovo ulje i lješnjaci, imaju velike količine vitamina E.

Vitamin B kompleks

Vitamin B pomaže u ranom razvoju mozga. Dodavanjem vitamina B u našoj svakodnevnoj prehrani također pomažete u aktivnom funkcioniranju mozga i na kraju u poboljšanju pamćenja. Smatra se da gubitak pamćenja kod starijih ljudi izaziva nepravilan unos hrane bogate vitaminom B. Namirnice poput jaja, mesa i špinata imaju visoke količine vitamina B.

Vitamin B-12

Nedostatak vitamina B-12 povezan je s oštećenjem živaca, gubitkom pamćenja, promjenom raspoloženja i mentalnom sporosti. Vitamin B-12 je bitan nutrijent koji je potreban za formiranje myleina, koji je pak važan za stvaranje slojeva oko živčanih vlakana koji djeluje kao izolacija. Ovaj vitamin nalazi se u mesu poput svinjetine, govedine, ribe i janjetine.

Vitamin B-6

Vitamin B-6 je važan za funkcioniranje neurotransmitera i za normalan razvoj mozga. Nedostatak vitamina B6 smanjuje koncentraciju i dovodi do gubitka kratkotrajnog pamćenja. Ostali simptomi uključuju depresiju i neraspoloženje. Da biste dobili dovoljnu zalihu vitamina B-6, jedite grah, mrkvu, leću i sjemenke suncokreta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu