Categories Vodič do zdravlja

VITAMIN K! Zaboravljamo ga gotovo svakodnevno, a itekako nam je neophodan

FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES

Vitamin K najpoznatiji je po upravljanju kalcijem u organizmu i poticanju zgrušavanja krvi, a njegova je uloga često neopravdano zanemarena – kalcij treba ukloniti iz kardiovaskularnog sustava gdje radi štetu i dovesti ga u kosti gdje je ključan i nužno potreban.

Da bi stvar bila još bolja, ovaj vitamin topiv u masti pomaže u apsorpciji vitamina D, koji je opet ključ zdravih kostiju i neophodan je za još cijeli niz procesa u organizmu.

Razlikujemo tri tipa vitamina  K:

Vitamin K1 – najviše ga ima u namirnicama biljnog podrijetla, osobito u zelenom lisnatom povrću poput kelja, špinata i blitve. Osobe koje imaju problema sa zarastanjem rana te one koje piju liekove za razrjeđivanje krvi, moraju smanjiti unos ovih namirnica baš iz razloga što su bogate vitaminom K jer se u tijelu nalazi u funkciji prirodnog koagulanta.

Vitamin K2 – proizvode ga bakterije u probavnom sustavu. Čuva krvne žile, srce, kosti i tkiva. Vitamin K 2 upravlja kalcijem u tijelu.  Odličan izvor vitamina K2 je fermentirana soja natto. Može ga se pronaći u maslacu, mesu, goveđim jetrima, žumanjcima, siru i u zelenom čaju.

Vitamin K3 ili menadion sintetički je vitamin i tijelo ga treba u malim količinama.

Nedostatak vitamina K može biti posljedica loše prehrane, prevelike količine alkohola, lošeg rada probavnog sustava, uzimanja određenih lijekova (antibiotika) te starenja.

Simptomi koji ukazuju na nedostatak vitamina K u organizmu su:
beživotna koža, karijes, bolesti desni, slabe kosti, problemi sa srcem i krvnim žilama.

Vrlo je važno da vitamin K uzimaju žene u menopauzi kako bi spriječile pojavu osteoporoze. Osim zdravstevnih benefita, vitamin K ima i jedan estetski – zaglađuje kožu i vraća joj elastičnost. Obogatite svoju prehranu namirnicama koje obiliju vitaminom K.

IZVOR: METRO-PORTAL.RTL.HR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu