Categories Vodič do zdravlja

Evo kako vježbanje očiju može poboljšati vaš vid

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES/THINKSTOCK

Treptanje vlaži i štiti oči, a jedan od razloga zašto vid slabi kada previše radimo za računalom je i taj što ne trepćemo koliko bi trebalo.

Kad oko nije napeto, trepće se 10 do 12 puta u minuti ili otprilike svakih pet sekundi. Osobe koje imaju slabiji vid, ili prilikom gledanja u monitor, odnosno televizijski ekran, puno naprežu oči, na taj način nesvjesno drže svoje oči otvorenima, što uzrokuje suhe oči i njihov umor.

Pokušajte vježbati treptanje svakih tri do pet sekundi, što više trepnete, to je bolje za vaše oči. Da bi vam bilo lakše, postoji određena vježba. Trepćite vrlo brzo 10 do 20 puta, ali nemojte to raditi jako i stezati očni mišić, već učinite to nježno. Nakon toga zatvorite oči i opustite ih nekoliko sekundi. Ponovite vježbu dva do tri puta uzastopno. Na ovaj način oči ćete održati vlažnima, opuštenima i opustiti očni živac.

Budući da puno “zurimo” u ekran, potreba za naočalama, odnosno ispravljanjem dioptrije javlja se već u osnovnoj školi, a najbolja terapija za oči je često mijenjati fokus, pokretati oči gore-dolje, lijevo-desno ili kružiti pogledom. Dok nisu postojala računala i televizori, ljudi su nesvjesno micali oči po 50 puta u jednoj sekundi, a ti suptilni pokreti su masaža za oči. No, gledanje u jednu točku satima ne samo da pogled čini statičnim, već slabi periferni vid koji je vrlo važan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu