Categories Vodič do zdravlja

Uz ove vježbe možete povratiti glas

Svima se ponekad dogodi da zbog pretjeranog naprezanja glasnica, zbog infekcije grla, kad popiju nešto hladno, što se ovih dana često događa, iznenada promijene boju glasa ili ostanu „bez tona“. Što treba učiniti u takvim situacijama da bi se glas „povratio“ i stabilizirao?

Evo što savjetuju stručnjaci:

1. Brojite od 1 do 10 zatvorenih usta

Polako brojite od 1 do 10 naglašavajući svaki slog. Ova vježba čini glas jasnijim i poboljšava njegovu akustičnu rezonanciju.

2. Ovlažite glasnice

Natopite vodom papirnatu maramicu, stavite ispod nosnica i duboko udahnite zrak kroz nos. To će vam pomoći da ovlažite sluznicu glasnica i ždrijela bolje nego da ste popili čašu vode.

3. Vježbajte izgovor s maskom

Stavite kiruršku masku na lice tako da rubovi dobro prianjaju uz obraze, začepite nosnice i izgovarajte samoglasnike (a, e, i, o, u) oko dvije minute. Ova vježba stimulira rezonantnost glasa.

4. Ponavljajte glas „r“

Udahnite duboko i prilikom izdisaja izgovarajte glas rrrrr… što duže možete. Zatim ponovite istu vježbu izgovarajući više puta brrr. Izgovor ovih glasova „masira“ glasnice i čini ih elastičnijima.

5. Opustite grlo i ramena

Oslonite lijevu ruku na desnu sljepoočnicu i pokušajte što više nagnuti glavu na desnu stranu, pružajući u isto vrijeme otpor rukom. Zatim kažiprstom pritišćite donji dio brade i pokrećite ramena najprije u smjeru kazaljki na satu, a potom u suprotnom smjeru. Ove vježbe stimuliraju opuštanje grla i glasnica.

Foto: Priscilla Du Preez / Unsplash

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu