Categories Vodič do zdravlja

3 najčešća pitanja koja svi imaju prilikom uklanjanja madeža

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES/THINKSTOCK

P: U kojim slučajevima je opravdano ukloniti mladež?

Uklanjanje madeža savjetuje se ako se on ozlijedi mehaničkim ili nekim drugim putem, te u onim slučajevima kad madež raste, mijenja boju, svrbi, nejasnih je rubova, kad krvari ili kad je veći od jednog centimetra. To su neki od parametara koji upozoravaju da se s madežom nešto zbiva i u tom slučaju se uvijek treba javiti liječniku kako bi se obavio pregled. Posebno treba obratiti pozornost na madeže koji se na tijelu nalaze na istaknutim mjestima sklonima ozljedama kao što su pregibi na tijelu, mjesta na kojima odjevni predmeti rade pritisak i slično. Ako se pregledom pokaže da je došlo do ovih promjena, tada treba ukloniti madež.

P: Treba li madež ukloniti kirurškim putem ili laserom?

Odstranjivanje madeža trebalo bi se obavljati isključivo kirurški uz patohistološku analizu. Ova metoda daje sigurnost da je madež u potpunosti uklonjen, i da se nije maligno promijenio. Indikaciju za uklanjanje madeža postavlja liječnik na osnovu pregleda te eventualne dermatoskopije – dijagnostičke metode kojom se putem uvećanja promatra madež te se preciznije mogu primijetiti sve promjene na njemu. Razlog zbog kojeg se ne preporučuje laserski tretman jest nemogućnost precizne potvrde je li madež u potpunosti odstranjen. Sama intervencija je jednostavna, obavlja se u lokalnoj anesteziji i traje u prosjeku oko 15 minuta, pri kojoj se madež ukloni u potpunosti. Konci se vade nakon sedam dana.

P: Koliko traje period oporavka?

U jednom tretmanu moguće je odstranjivanje većeg broja madeža, a maksimalan broj je pet. Ako se zahvat stručno obavi, ožiljci su gotovo neprimjetni. Postoperativni tretman nakon intervencije traje oko sedam dana, a prvih dana nakon odstranjivanja madeža obavezno se previjaju mjesta na kojima su bili. Nakon skidanja konaca, tretirana mjesta mažu se propisanim kremama sljedećih nekoliko tjedana kako bi se ublažio ožiljak. U postoperativnom periodu ne treba se izlagati suncu i drugim nadražujućim preparatima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu