Categories Vodič do zdravlja

TAMPONE NE SMIJETE držati ni u kupaonici ni u torbi

FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES
FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES
FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES

Iako je nekako najlogičnije tampone držati u kupaonici kako bi nam bili blizu kada ih treba promijeniti, to nije nimalo dobra ideja, kako tvrdi dr. Alyssa Dweck iz New Yorka.

Objasnila je kako su tamponi u toplim i vlažnim kupaonicama pogodno tlo za razvoj plijesni i bakterija koje mogu uzrokovati vaginalnu infekciju. Bolja ideja je pohraniti ih u ormar na hladnom i suhom mjestu.

“Razmislite, pamuk je podložan razvoju plijesni i zato je bolje tampone ne držati u vlažnom i toplom okruženju”, kaže dr. Dweck.

Opisala je i što se događa kada se u vaginu stavi pljesnivi tampon. Tada se, kaže, može pojaviti svrbež i pojačani iscjedak jer vagina pokušava održati svoj prirodni pH.

Dodala je kako bi žene trebale biti oprezne i s nošenjem tampona na dnu torbi. Napominje da tamponi najčešće imaju rok trajanja od pet godina od izlaska iz proizvodnog pogona i lako se može dogoditi da to vrijeme prođe, a da toga nismo ni svjesni.

Također, tamponi se mogu onečistiti prljavštinom koja je česta u torbama nakon što se njihova zaštitna ovojnica ošteti stvarima oko njih.

FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES
FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES

IZVOR: 24SATA.HR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu