Categories Vodič do zdravlja

SVE ŠTO TREBATE ZNATI o kremama, solariju i ostalim stvarima prije odlaska na more

Prema najnovijim istraživanjima Radne skupine za okoliš u SAD-u, utvrđeno je da je gotovo više od 50 posto preparata za zaštitu od sunca opasno. Napominje se da su najviše krivi dva opasna sastojka – oksibenzon i retinil palminat. Te sastojke bi trebalo izbjegavati, a sve mora pisati na deklaraciji proizvoda.

Očito bi trebalo puno više sastojaka izbjegavati, a ne samo ta dva sastojka, jer moramo znati da, kada se nanesu na kožu, upiju se u tijelo. Morali bismo koristiti stvari neopasne za zdravlje. Upravo zbog toga savjetuju da se ne mažete cijeli, nego da namažete samo one dijelove koji su izloženi suncu, a kako biste to smanjili, koristite zaštitnu odjeću jer se tako puno temeljitije štitite od sunca.

Postoji posebna UV zaštitna odjeća koja gotovo 100-postotno štiti od sunca. Ovo posebno vrijedi za malu djecu jer je velika greška kada se obilato namažu kremama za zaštitu. Na sunce su posebno osjetljive bebe.

Nikako ne bi smjele biti na suncu iz razloga što njihova koža nije razvijena da bi se uopće mogla braniti od sunca. Drugi problem je to što još uvijek mala djeca do tri, četiri godine nemaju u potpunosti razvijenu kožu, u smislu zaštitne barijere, i koža je puno propusnija.

Roditelji na plažu s djecom idu rano ujutro ili kasno poslijepodne. Trebaju im staviti kapu na glavu i koristiti zaštitne majice. Važno je da se kod djece koriste tzv. mineralni zaštitni faktori s cinkom i s titanom jer one nanose najmanje štete. Također, važno je koristiti kreme sa što većim zaštitnim faktorom.

Koliko nas krema štiti?

Koliko dugo krema štiti od sunca ovisi o visini zaštitnog faktora. Na primjer, SPF 30 označava da možete biti 30 puta više na suncu nego da se niste ničime namazali.

Ne treba se strogo držati te teorije nego je bolje ostaviti određeni sigurnosni razmak, odnosno razmišljati tako da će ta krema štititi sat, dva. Ali, ako se nakon nanošenja ide u more, tada je dobro nanijeti je ponovno jer voda smanjuje učinak kreme bez obzira na to što piše na ambalaži.

S obzirom na tipove kože, koji zaštitni faktor odabrati?

Od 25 do 30 pa nadalje. Dobro je da krema sadrži antioksidanse – to su sredstva koja sprječavaju štetno djelovanje čestica slobodnih radikala. Dodaje kako je dobro tijekom cijelog ljeta uzimati antioksidanse u obliku dodataka prehrani, npr. vitamine C i E.

Turisti jako griješe kada dođu na more i po cijeli dan se izlažu suncu jer je tada rizik za nastanak melanoma najveći. Bolji izbor je postupno sunčanje. Na taj način se koža priprema i za obranu od alergija na sunce.

Kreme treba birati i ovisno o tome kakva je koža, masna, suha ili mješovita. U svakom slučaju, treba izbjegavati teške kreme i ulja jer oni potiču stvaranje akni. Bolje je birati preparate koji imaju laganu teksturu.

Važne su i sunčane naočale. One sprječavaju mrštenje, a samim time i nastanak sitnih bora oko očiju te bora na čelu.

Solarij prije mora – da ili ne?

Solarij može pomoći u pripremi kože za sunce, ali ne treba pretjerivati. I tu vrijedi pravilo – što kraće, to bolje.

Nekim ljudima to pomaže, ali solarij nikako nije za svijetle ljude, svjetlozelenih i plavih očiju. Ako čovjek ima sklonost da lako pocrveni i izgori, onda za njega ne postoji sunce. Tamnoputi ljudi mogu si priuštiti kratkotrajni solarij ili boravak na suncu.

Preparati za tamnjenje

Radi se o tzv. marmeladama koje su sve popularnije među ženama.

Slobodno ih se može koristiti, ali one ne pružaju zaštitu od sunca. Zato bi trebalo s njima kombinirati i neki zaštitni faktor bez obzira na to što ste, zahvaljujući njima, dobili preplanulu put. Preplanula put nikako nije zdrava jer pokazuje da se oštećuje genetski materijal. Umjerenost je u ovom aspektu života poželjna kao i u svemu drugome.

Njega nakon sunčanja

Dobro je nanositi posebne preparate za njegu kože nakon izlaganja suncu. Važno bi bilo obratiti pažnju na to da imaju antioksidanse u sebi jer oni poništavaju štetno djelovanje sunca. Uz to jako pomažu i kod opeklina.

Ako su opekline izražene, možete popiti voltaren ili andol te koristiti kreme od gaveza, narodni lijek. Ako su se razvili mjehuri, onda biste se svakako trebali javiti liječniku.

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

IZVOR: 24SATA.HR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu