Categories Vodič do zdravlja

STRUČNJACI (ODJEDNOM) TVRDE da nije potrebno dnevno piti osam čaša vode

FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES
FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES
FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES

Oko 60 posto tijela odrasle osobe načinjeno je od vode, kako kaže izvješće američkog Nacionalnog instituta zdravlja. To uključuje većinu mozga, srca, pluća, mišića i kože te oko 30 posto kostiju. Osim što je glavni sastojak ljudskog tijela, voda pomaže regulaciji unutrašnje tjelesne temperature, prenosi hranjive tvari tijelom, ispire otpadne tvari, formira slinu, podmazuje zglobove i čak služi kao amortizer udaraca za vitalne organe i fetus koji raste, kako navodi “Livescience”.

Nema dvojbe da je voda krucijalna da biste bili  zdravi. No, koliko bi vode dnevno trebalo piti? Sigurno ste negdje čuli da moramo piti osam čaša vode na dan, jedna čaša trebala bi biti oko 2,5 decilitra, znači oko dvije litre vode. To nije baš tako. Za to nema niti jednog znanstvenog dokaza. Puno studija ukazuje da je to više nego što zdrave odrasle osobe trebaju.

ISPIJANJE VODE NIJE JEDINI NAČIN HIDRATACIJE

Problem ovog pravila je, kako kažu znanstvenici, da ispijanje čaša vode nije jedini način hidratacije tijela. Jedan od izvora vode je hrana. Sve što jedemo sadrži vodu. Sirova hrana, voće i povrće sadrže puno vode. Kod lubenice i jagoda, na primjer, 90 posto njihove težine čini voda. Različite vrste prehrane imaju različite količine vode. Podaci kažu da prosječna osoba hranom unese oko 20 posto vode.

Vodu unosimo i različitim pićima; kavom, mlijekom, čajem i sokovima jer je i njihov sastojak uglavnom voda, koja isto tako sudjeluje u hidrataciji tijela. Suprotno vjerovanju, studije pokazuju da kava ne dehidrira.

Dakle, uz hranu, vodu i druge tekućine, koliko još vode moramo popiti za dobru hidrataciju organizma? Američka National Academies of Sciences sugerira da žene konzumiraju oko 2,7 litara vode, a muškarci oko 3,7 litara, od sve hrane i pića koja tijekom dana unesu.

NE MORATE MISLITI NA PRAVILO OD OSAM ČAŠA DNEVNO

Nema magične formule za dobru hidrataciju, svatko treba različitu količinu s obzirom na dob, težinu, razinu tjelesne aktivnosti, opće zdravlje i klimu u kojoj živi. Što više vode gubite znojenjem, to više morate nadoknaditi pijenjem ili hranom. Naravno da će osoba koja radi težak fizički posao u tropskoj klimi trebati više vode od osobe slične dobi i težine koja sjedi u rashlađenom uredu.

Većina zdravih ljudi zadovoljava dnevne potrebe za hidratacijom, dopuštajući da im vodič bude žeđ, kako kažu stručnjaci. Tijelo osjeća žeđ kada razina hidratacije padne. I urin nam može pokazati jesmo li dovoljno pili. Tamnožuti i narančasti urin znače da smo dehidrirani, dok dobro hidratizirana osoba ima svijetao urin. Znači, pijte onda kada ste žedni i kada se više znojite, nemojte misliti na pravilo od osam čaša vode dnevno.

FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES
FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES

IZVOR: TELEGRAM.HR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu