Categories Vodič do zdravlja

STRUČNJACI ISTIČU da je jako bitno kakvo donje rublje nosite dok vježbate

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES/THINKSTOCK

Sigurno ste se i sami barem jednom našli u situaciji da provodite sate, pa čak i dane pretražujući koje su najbolje tenisice za trčanje i koja odjeća najbolje upija znoj. No jeste li ikad jednaku pažnju posvetili i odabiru donjeg rublja koje nosite dok se bavite sportom?

Možda o tome niste razmišljali, ali odabir pogrešnog donjeg rublja zapravo može utjecati na vaše zdravlje. Ako se vrućina, znoj i trenje nastali tijekom vježbanja “zarobe” ispod pojasa zbog neprozračnih ili loših gaćica, u ozbiljnoj ste opasnosti od razvoja gljivica koje u konačnici mogu dovesti do različitih infekcija.

Također, žene su rizičnija skupina od muškaraca.

“Žene s postojećim problemima posebno su osjetljive i trebale bi posvetiti dodatnu pozornost svojim treninzima”, kaže Renee Mestad, voditeljica odjela za opću opstetriciju i ginekologiju u Sveučilišnoj bolnici u Syracusu.

Prvo pravilo kojeg se moraju pridržavati i žene i muškarci ako žele zaštititi svoje zdravlje, glasi: “Bez obzira na to što nosite, najbolji način da spriječite infekciju jest taj da promijenite odjeću za vježbanje i istuširate se odmah nakon treninga.”

Također, ako ste pomislili da ćete jednostavno nositi sve pamučno, već ste na dobrom putu da pogriješite.

Za vježbanje radije birajte materijale koji imaju svojstva vlaženja, kao što su poliester, najlon i sportska vuna. Svi ti materijali su osmišljeni kako bi udaljili vlagu od vaše kože. Prirodni materijali kao što su pamuk ili bambus prihvatljivi su za lakše vježbanje, ali imajte na umu da ti materijali iznimno dobro upijaju pa mogu postati teški i iritirati kožu.

Što se tiče oblika gaćica, idealne bi bile klasične ili gaćice s bikini rezom, ali ako baš inzistirate na nošenju tangi, morate znati da one prilikom vježbanja mogu skliznuti. Upravo to može pomaknuti fekalne bakterije na sva pogrešna mjesta i dovesti do infekcija.

Nakon što ste pronašli donje rublje koje zadovoljava sve ove kriterije, pobrinite se da vam svojim oblikom pruža podršku, ali da vas istovremeno ne stišće.

Također, prilikom odabira na etiketi potražite riječi poput antimikrobno i sintetički materijal.

IZVOR: INDEX.HR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu