Categories Vodič do zdravlja

Što PMS zapravo radi ženskom tijelu?

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES/THINKSTOCK

Rijetko koju ženu jednom mjesečno ne uhvati ono posebno raspoloženje – PMS. Svima oko vas je jasno da niste dobre volje, mnogi vam se sklanjaju s puta. Predmenstrualni sindrom uključuje cijelu lepezu emocionalnih i tjelesnih promjena s kojima se žene bore svakog mjeseca, ali znate li što se točno događa s vašim tijelom u to vrijeme?

Dva tjedna prije menstruacije

Hipofiza izlučuje hormone koji potiču izlučivanje folikula i lutenizirajući hormon u krvotok. Upravo je to poruka jajnicima kako je vrijeme da pošalju “paket”. Nakon primanja poruke, jajnici u jajovod izbacuju najzrelije jajašce. Ono započinje svoj put prema maternici, za što će mu biti potrebno nekoliko dana. U međuvremenu jajnici povećavaju proizvodnju estrogena, hormona koji sluznici maternice signalizira da započne izgradnju doma za embrij.

U sljedeća dva tjedna

Kako maternica gradi tkivo i jača prokrvljenost, jajnici oslobađaju hormon koji je ključan za trudnoću, progesteron. Zbog toga tjelesna temperatura može porasti za nekoliko stupnjeva iako to možda nećete primijetiti. Druge nuspojave nisu baš tako benigne. Progesteron također potiče širenje mliječnih žlijezda u prsima, pa su vam grudi u tom periodu vjerojatno bolne i otečene.

A žene koje piju kontracepcijske hormonske pilule često su pošteđene ove nuspojave.

Progesteron također može utjecati na određene moždane kemikalije, uključujući i hormon za regulaciju raspoloženja, serotonin. To često potiče i amigdalu, strukturu mozga povezanu s emocijama, a rezultat toga su dva šarmantna simptoma PMS-a: nervoza i tjeskoba.

U međuvremenu estrogen i progesteron pripremaju maternicu. Crijeva se opuštaju i uslijed toga nastaje poznata nadutost i problemi s plinovima.

Period kad počne menstruacija

Nakon što je neoplođeno jajašce čekalo dovoljno dugo, maternica shvaća kako je cijeli napor bio uzaludan. Snižavaju se razine estrogena i progesterona, a samim tim nestaju i simptomi PMS-a. Stanice maternice počinju ispuštati kemikalije koje se nazivaju prostaglandini i koji pomažu u ljuštenju maternice, koje prati krvarenje i izazivaju kontrakcije mišića maternice, koje osjećamo kao grčeve. Iako imate osjećaj da vam krv nemilice curi danima, činjenica je da je prosječni gubitak krvi tijekom menstruacije svega nekoliko žlica.

Kad menstruacija završi

Vaši jajnici već se počinju pripremati za ispuštanje novog jajašca kako bi cijeli proces mogao ponovno započeti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu