Categories Vodič do zdravlja

STALNO VAM JE HLADNO I TO VAS MUČI? Evo koji razlozi mogu biti za to…

FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES
FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES
FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES
Postoje ljudi kojima je hladno kada se temperature spuste ispod nule, ali i oni kojima je stalno hladno.
Spadate li u drugu skupinu, onda ste sigurno nekoliko puta naišli na negodovanje okoline kada ste, primjerice, jedini u uredu htjeli zatvoriti prozor dok je drugima bilo vruće. A ako je jedino objašnjenje koje vam je do sada netko za to ponudio bilo da ste zimogrozni, vrijeme je da napokon otkrijete i koji su pravi razlozi za to što vam je hladnije nego drugima. Evo što o svemu kaže stručnjakinja.
Za početak, važno je znati da je ženama općenito hladnije nego muškarcima iz jednostavnog razloga što im se “toplina nakuplja oko vitalnih organa”, kako navodi liječnica i profesorica medicine Roshini Raj.
Na osjećaj hladnoće može utjecati i niska razina tjelesne masnoće, koja inače djeluje kao neka vrsta izolacije. Umor i dehidracija su također mogući krivci jer nedostatak sna dovodi do usporavanja metabolizma i oslabljene cirkulacije. S druge strane, voda pomaže tijelu u zadržavanju i sporijem oslobađanju topline, odnosno u održavanju ujednačene tjelesne temperature.
“Drugi mogući uzroci za učestalo drhtanje uključuju nisku razinu željeza ili vitamina B12, koji igraju veliku ulogu u reguliranju tjelesne temperature”, dodaje Raj te preporučuje da u svakom slučaju otiđete liječniku, koji će prepoznati vaš problem i dati vam najbolji savjet.
FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES
FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES
IZVOR: INDEX.HR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu