Categories Vodič do zdravlja

SPRIJEČITE VAGINALNE infekcije ljeti

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Za mnoge od nas ljeto znači sunce, more, pijesak i sladoled. No ponekad se pretvori u najgoru dnevnu i noćnu moru. Vrijedno je podsjetiti na važne činjenice o očuvanju reprodukcijskog zdravlja.

Prirodna zaštita od infekcija su stidne dlačice koje omogućuju strujanje zraka i sušenje znoja vanjskog spolovila te zaustavljaju mehaničkim putem pristup nečistoći do ulaza u u mokraćnu cijev i rodnicu.

Način odijevanja je važan – suknja ili haljina uz pamućne gaćice su idealni odjevni predmeti tijekom ljeta jer omogućuju strujanje svježeg zraka i isušivanje znoja. Nasuprot tome, tijesne hlače u kombinaciji s dnevnim ulošcima dovode do ispunjavanja uvjeta za razvoj štetnih uzročnika.

Kako izbjeći infekciju i kako si pomoći?

Kako biste izbjegli infekciju, slijedite savjete prof. Vrčića: 

  • – Nakon izlaska iz mora ili bazena, potrebno je istuširati se i odjenuti suhi kupaći kostim.
  •  – Dnevni ulošci se tijekom ljeta moraju češće mijenjati.
  • – Ako imate menstruaciju, povećajte higijenske mjere i uvijek koristite šampon za pranje s nižim stupnjem pH vrijednosti.
  • – Ako ste se odlučili na depilaciju voskom, britvicom ili laserom, ona se mora obaviti 24-48 sati prije nego što krenete na bazen ili na plažu. Unutar 24 sata koža je nadražena i ozlijeđena te ju klorirana voda ili morska voda može dodatno nadražiti ili dovesti do infekcije pora u koži.

Tijekom ljeta gubimo puno tekućine znojenjem. Zato je potrebno uzimati veću količinu tekućine. Nije dobro uzimati zaslađena ili gazirana pića. Vrijedno je uzimati i jogurt bez šećera radi obnove normalne crijevne flore.

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

IZVOR: ORDINACINA.VECERNJI.HR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu