Categories Vodič do zdravlja

RAZLOZI ZBOG KOJIH se zbilja morate dobro isplakati

FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES
FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES

Plakanje je ona stvar koja obično sve oko nas ostavi u nekom neugodnom vakuumu, bez riječi i sa željom za što bržim bijegom s lica mjesta, no zapravo bi bilo sjajno – pridružiti se nekome tko plače…

Zašto? Znanstvenici kažu da se treba povremeno dobro isplakati kako bi se bolje osjećali, navodeći ove tri stvari kao glavne blagodati:

Detoksikacija – tvrdi se da suze stvarno uklanjaju toksine iz organizma, tj. rješavamo se kemikalija koje se nakupljaju zbog emocionalnog stresa.

Smanjivanje stresa – nakupljanje stresa može uzrokovati bolesti srca i mozga, pa se mogućnost plakanja smatra vještinom preživljavanja za ljude.

Snižavanje tlaka – plakanje se pokazalo odličnim regulatorom krvnog tlaka i pravilnih otkucaja srca. Poboljšanje ćete primijetiti odmah.

Tek toliko da znate, plakanje zbog emocija karakterizira samo ljude, životinje suzama obično samo ispiru oči…

Par brojki nije naodmet – žene plaču u prosjeku 47 puta godišnje, dok muškarci to naprave samo sedam puta (da, to je zato što ih od malih nogu pogrešno uče da “dečki ne plaču”). No, unatoč tome, 73 posto muškaraca i 85 posto žena tvrdi da se nakon plakanja osjećaju bolje.

Stoga, nemojte se sramiti – pustite suzu (ne nužno za zagorske brege) i bit će vam puno bolje nakon tih prosječno šest minuta koliko plač traje.

FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES
FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES

IZVOR: METRO-PORTAL.RTL.HR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu