Categories Vodič do zdravlja

PRIPAZITE SE! Evo zbog čega ne smijete vježbati odmah nakon poroda

FOTO: GULIVER/THINKSTOCK

Stručnjaci upozoravaju novopečene majke da se ne žure s vježbama u prvih šest mjeseci nakon poroda kako bi se zaštitile od inkontinencije i drugih problema zdjeličnih organa.

Naime, stručnjaci kažu da žene očajnički žele vratiti figuru koju su imale prije porođaja i zbog toga prerano počnu naporno vježbati i tako opterećuju oslabljene mišiće abdomena, zdjelice i trupa.

“Mnogi ne shvaćaju kakve posljedice mogu snositi ako ne puste da se tijelo oporavi nakon porođaja”, izjavila je Emma Brockwell, fizijatrica za žensko zdravlje koja se specijalizirala u području postnatalnih vježbi.

“Ne prođe ni tjedan da ne radim s barem jednom ženom koja se ozlijedila zbog vježbanja visokim intenzitetom i prebrzo nakon trudnoće i porođaja”, otkrila je Brockwell.

“Trčanjem preopterećujete organe zdjelice, a to može dovesti do prolapsa vagine, mjehura ili crijeva, odnosno spuštanja organa, što će uzrokovati problem mjesecima, ako ne i godinama”, kaže.

Zbog toga Brockwell upozorava kako nijedna žena ne bi smjela vježbati dok se tijelo potpuno ne oporavi.

“Neke žene imaju potrebu brzo smršavjeti jer su vidjele u časopisima da je to pošlo za rukom poznatima”, dodaje Brockwell.

Ključni problem je u tome što se neke žene osjećaju dobro i misle da im je tijelo spremno za trening.

“Svaka trudnoća, bez obzira na metodu porođaja, stvara pritisak na područje zdjelice, odnosno mišiće koji štite organe”, upozorila je fizijatrica.

Svaka novopečena majka mora posjetiti ginekologa šest tjedana nakon porođaja radi kontrole, a prije toga ne bi smjela izlagati tijelo nikakvom naporu.

IZVOR: INDEX.HR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu