Categories Vodič do zdravlja

PLIVATE LI SVAKODNEVNO? Evo glavnih razloga zašto je to najbolje za zdravlje

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Plivanje u moru ili na bazenima ima brojne zdravstvene i tjelesne dobrobiti.

Mnogi stručnjaci smatraju plivanje najzdravijim sportom. Aktivira svaki mišić, a istovremeno se ne stvara pritisak na zglobove i kralježnicu. Mišići se jačaju, a tijelo postaje izdržljivo. Važno je znati da plivanje pomaže u gubitku kilograma te održavanju tjelesne linije, ali ima i brojne ljekovite prednosti.

1. Zdravlje srca

Plivanjem jačate srčani mišić. Posljedica toga je bolje pumpanje krvi te bolja cirkulacija, a potom i protok i rad krvožilnoga sustava. Također, plivanje utječe i na snižavanje povišenoga krvnoga tlaka.

2. Pravilno disanje

Čestim plivanjem povećava se kapacitet pluća te će se kisik bolje provoditi, a kada razvijete bolju kondiciju, nećete se osjećati zapuhano i umorno. Produbljujete disanje, a upravo zbog toga je plivanje jedan od načina liječenja i smanjenja simptoma astme.

3. Gubitak kilograma

Kako plivanje u moru, tako i u bazenu u kombinaciji s aerobikom pomaže otopiti masne naslage. Istraživanja pokazuju kako plivanjem od sat vremena topite i do 600 kalorija. Računajte na to da i promjenom tehnika plivanja oblikujete i tijelo jer na taj način masirate kožu i mišiće.

4. Opuštanje

Plivanjem u moru možete smanjiti razinu stresa. Pomaže kao fizička aktivnost u otklanjanju nervoze, ali i kao aktivnost opuštanja jer nema tjelesnoga pritiska i možete se prepustiti.

5. Dobar trening

Plivanje aktivira i oblikuje sve mišiće, a zbog toga što ne šteti kostima, preporučuje se oboljelima od artritisa i ostalih mišićno-koštanih bolesti.

6. Plivanje za trudnice

Stručnjaci trudnicama preporučuju razne tjelovježbe kako bi se osjećale bolje te prošle lakši porod. Plivanje je možda i najbolji izbor jer ne radi pritisak na tijelo, a istovremeno poboljšava protok krvi u maternicu.

7. Jača izdržljivost

Kada tek počnete plivati, osjećate se uspuhano i umorno. Naravno, treba vremena da se tijelo privikne na trening i da naučite plivati, ali jednom kada steknete sve vještine, ništa vas ne usporava i tijelo se privikava na izdržljivost i snagu ove tjelovježbe. Jer uvijek se trebate vratiti na obalu, zar ne?

8. Smanjuje rizik od bolesti

Kao što smanjuje rizik od pojave bolesti srčanih i krvožilnih sustava, tako je jedno istraživanje pokazalo da smanjuje i rizik od dijabetesaSvaka tjelovježba smanjuje razinu i kontrolira raznih šećera, ponajprije glukoze u krvi.

9. Poboljšava koordinaciju

More je puno raznih struja, ali i prostrano, pa uvijek morate imati na umu kojim putem plivati da ne biste zalutali. Upravo zato plivanje pobošljava koordinaciju. Tehnika kraul početnicima stvara problem jer ne vide kuda idu. Jednom kada naučite kontrolirati smjer, poboljšat će vam se koordinacija općenito.

10. Uživanje u prirodi

More, obala i horizont skrivaju razne ljepote i tajne. Plivanjem možete pristupiti raznim mjestima kojima ne možete s kopna. Zato ovo ljeto plivajte posvuda, opustite se i postanite jedno s prirodom.

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

IZVOR: ORDINACIJA.VECERNJI.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu