Categories Vodič do zdravlja

OVO JE RAZLOG zbog kojega se znojite usred zime

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES/THINKSTOCK

Iako je zima, primijetili ste da se znojite više nego inače? Postoji objašnjenje za to, a krije se u hrani koju jedemo. Naime, u vrijeme blagdana, jelovnik je bogatiji i u velikoj se mjeri sastoji od mesa.

“Konzumacijom velikih količina proteina (a meso su proteini) povećava se tjelesna temperatura jer tijelo puno napornije radi kako bi probavilo meso, za razliku od voća i povrća. Zato dolazi do pojačanog znojenja i preznojavanja. To vam je kao kad trčite kroz vjetar i tijelo treba uložiti dodatni napor da bi probilo otpor”, objašnjava Verona Somarriba, koordinatorica za kliničku prehranu na Medicinskom fakultetu Ichan u New Yorku.

“Tzv. mesno znojenje je odgovor tijela na namirnice koje u njega unosimo. Probava je složen proces koji uključuje mozak, usta, žlijezde koje luče slinu, jednjak, probavni trakt, želudac, gušteraču, žučnu vrećicu i jetra. Ovaj proces traži energiju, a količinu energije određuje hrana koju unosimo u organizam. To se zove termogeneza”, objašnjava Somarriba.

Takozvani mesni znoj može se javiti već tijekom obroka ili odmah nakon konzumacije mesa, ili se možete probuditi u znoju usred noći. Preznojavanje zbog mesa pod utjecajem je brojnih faktora. Manje će se znojiti ljudi koji su u dobroj kondiciji, zdrave osobe i osobe koje nisu pretile.

Osim na količinu znojenja, meso utječe i na miris znoja.

IZVOR: METRO-PORTAL.RTL.HR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu