Categories Vodič do zdravlja

OVO JE PROBLEM S KOJIM SE BORI SVAKA DRUGA ŽENA, a evo kako ga riješiti!

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Svaka druga žena i svaki četvrti muškarac ima problema s proširenim venama. Bolest proširenih vena nastaje kada dođe do oštećenja venskih zalistaka koji postanu nefunkcionalni i ne mogu obavljati svoj glavni zadatak – pumpanje krvi prema srcu.

Bolest je progresivne prirode i napreduje stalno te može dovesti do komplikacija, ponekad s ozbiljnim posljedicama. Zbog toga se proširene vene moraju liječiti na vrijeme.

1. Izbjegavajte izvore topline (sunce, solarij, tople kupke i tuširanje toplom vodom, saune …)

Ako i preferirate toplu vodu pri tuširanju, obavezno na kraju tuširajte noge hladnom vodom 20 do 30 sekundi. Hladnoća djeluje suprotno od topline, sa svim pozitivnim efektima na tonus stijenki vene, što znači da je čini čvršćom, a to pozitivno utječe na protok i smanjuje pritisak krvi u venama.

2. Fizička aktivnost utječe višestruko povoljno na vensku cirkulaciju

Kretanje u bilo kojem obliku, odnosno što vam odgovara – hodajte, vozite bicikl, idite u prirodu, lagano trčite, plivajte, plešite ili trenirajte fitness.

Najjednostavnije je izići iz kuće ili stana, hodati 15 minuta, odnosno pola sata, a to je dovoljno da biste ojačali stijenke vena, što povoljno utječe na optimalnu cirkulaciju u venama.

3. Izbjegavajte dugo sjedenje ili stajanje

Urbani način života, manje kretanja i sve veći broj poslova na kojima većinu vremena provodimo sjedeći čine problem proširenih vena još ozbiljnijim.

Ako ste u mogućnosti, svakih sat vremena ustanite i prohodajte par minuta, dok sjedite pomičite stopala što češće, a ako stojite duže, onda često prebacujte težinu tijela s jedne noge na drugu.

Postoji i venska gimnastika koju možete provoditi u uredu, a oduzima samo par minuta:

– Pola minute hodajte na prstima i peti naizmenično
– Pola minute u sjedećem položaju pomičite stopala gore-dolje
– Pola minute podižite se na prste i polako spuštajte, držeći se za naslon stolice

4. Smanjite djelovanje gravitacione sile čestim dizanjem nogu, bar u horizontalni položaj. Za to vam može poslužiti okvir prozora, jastuk, stolica, stol i slično.

Na ovaj način pretvaramo negativni učinak gravitacije u pozitivnu energiju i olakšavamo venski protok.

5. Ako ste u mogućnosti, oralnu kontracepciju zamijenite nekom drugom vrstom kontracepcije

Oralna kontracepcija generira povišenu razinu hormona estrogena, koji uzrokuje slabljenje tonusa stijenki vene i opuštenost potkožnog masnog tkiva, gdje su smještene površinske vene.

6. Održavajte normalnu kilažu

Svaki kilogram više tjelesne težine otežava vensku drenažu, pa se preporučuje održavati je u okviru dozvoljenog.

7. Nosite elastične čarape koje potiču prirodnu vensku cirkulaciju

Točnije, potiču ulijevanje površinskih vena u duboke vene. To poboljšava protok krvi u dubokim venama, zatim olakšava vraćanje tekućine iz tkiva u vene, čime se smanjuju otekline u nogama i sprječava se stvaranje novih.

LIJEČENJE proširenih vena

Proširene vene s nefunkcionalnim zaliscima moraju se ukloniti ne samo radi estetskih razloga, nego u prvom redu da bi se spriječile komplikacije. Medicinska znanost ne poznaje način obnove venskih zalistaka i zato je jedino učinkovito liječenje proširenih vena operacija.

Dvije standardne metode operativnog liječenja su:

1. Suvremena neinvazivna operacija (Oesch) koja se izvodi specijalnom sondom koja smanjuje traumatiziranje tkiva, a najizraženija proširenja vena uklanjaju se specijalnim instrumentom na otvor kože 2-3 mm, pa se ožiljci s vremenom izgube, što doprinosi estetskom efektu. Zahvat se izvodi u lokalnoj anesteziji i pacijent ustaje neposredno nakon zahvata i napušta polikliniku.

2. Endovenozna operacija vodenom parom

Princip je da se glavna površinska vena ne uklanja, nego se primjenom različitih izvora energije oštećuje unutrašnja stijenka vene, ona se skvrči i postane neprolazna, a organizam je naknadno razgradi prirodnim putem.

Najvažnije prednosti za pacijenta su:
– Puno je ugodnija u odnosu na ostale
– Oporavak je kraći i jednostavniji
– Nema ožiljaka, krvnog podljeva, niti obojenosti kože.

prosirene_vene_1

IZVOR: www.receptizasve.work

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu