Categories Vodič do zdravlja

OVA HRANA najbolja je za kontrolu krvnog tlaka

FOTO: GULIVER/THINKSTOCK

Povišeni krvni tlak uzrokuju mnogi čimbenici koji su izvan naše kontrole, poput dobi, obiteljske povijesti, spola i rase. No postoje i čimbenici koje možete kontrolirati, poput vježbanja i prehrane. Dijeta koja može pomoći u kontroli krvnog tlaka bogata je kalijem, magnezijem i vlaknima, s niskim udjelom natrija.

Stoga evo koje namirnice reguliraju krvni tlak:

Banane – jedenje hrane bogate kalijem bolje je od uzimanja dodataka prehrani. Stavite bananu u žitarice ili zobene pahuljice kao dodatak bogatkalijem. Također možete pojesti jednu za brzi doručak.

Bobičasto voće – bogato je prirodnim spojevima zvanima flavonoidi, osobito borovnice. Jedna studija utvrdila je da dovoljan unos tih spojeva u tijelo može spriječiti hipertenziju i pomoći u snižavanju krvnog tlaka.

Cikla – pomaže u otvaranju krvnih žila i snižavanju krvnog tlaka. Istraživači su također otkrili da su nitrati u sokovima od cikle smanjili krvni tlak sudionika istraživanja u roku od samo 24 sata.

Losos, skuša i riba bogata omega-3 masnim kiselinama – masne ribe poput skuša i lososa su visoke u omega-3 masnim kiselinama, što može smanjiti krvni tlak, smanjiti upalu i smanjiti trigliceride. Osim tih riba, pastrva sadrži vitamin D. Hrana rijetko sadrži vitamin D, a taj  vitamina ima svojstva koja mogu smanjiti krvni tlak.

Obrano mlijeko i jogurt – obrano mlijeko izvrstan je izvor kalcija i nisko je u masnoćama. To su važni elementi prehrane za snižavanje krvnog tlaka. Također se možete odlučiti za jogurt ako vam se ne sviđa mlijeko. Kada kupujete jogurt, provjerite ima li dodanog šećera.

Zeleno lisnato povrće – kalij pomaže bubrezima da se riješe više natrija kroz urin, što zauzvrat smanjuje krvni tlak. Zeleno lisnato povrće, koji je bogato kalijem, uključuje blitvu, iceberg salatu, kelj, raštiku, rikolu i špinat.

Zobena kaša – prepuna je vlakana, nema puno masnoća i natrija, što je sve odlično za snižavanje krvnog tlaka. Zobene pahuljice za doručak odličan su način da započnete dan.

IZVOR: METRO-PORTAL.RTL.HR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu