Categories Vodič do zdravlja

OTKRIVEN JE VITAMIN koji sprječava spontane pobačaje i defekte

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Znanstvenici kažu da je ovo otkriće jedno od najvažnijih u području istraživanja trudnoće i njihova saznanja transformirat će način na koji se zdravstvo brine o budućim majkama. Australski znanstvenici istraživali su 12 godina zašto se neka djeca rađaju s defektima srca, bubrega ili kralježnice.

Otkrili su da vitamin B3, kojeg inače ima u povrću i mesu, može liječiti molekularne deficijencije koje zaustavljaju rast organa embrija, kao i beba da se ispravno razviju u maternici. 

“Ovo ima potencijal da se značajno smanji broj spontanih pobačaja i urođenih mana kod beba diljem svijeta. Ove riječi ne govorim olako”,  ispričala je biomedicinska istraživačica profesorica Sally Dunwoodie s Instituta Victor Chang Cardiac Research u Sydneyu.

Svaka četvrta žena u prosjeku doživi spontani pobačaj, dok se godišnje rodi oko 7,9 milijuna beba s ozbiljnim urođenim manama. Svake godine umre oko 3,3 milijuna djece do pet godina upravo zbog urođenih mana, ponajviše srčanih, koje zahvaćaju svaku stotu bebu.

Njihova istraživanja pokazala su da je dodavanje vitamina B3 u prehranu trudnim miševima potpuno spriječilo i spontane pobačaje i defekte, a bebe su rođene savršeno zdrave.

Istraživači kažu da je sljedeći korak razviti test koji će identificirati koje su žene pod najvećim rizikom za roditi dijete s urođenom manom, te potom da im se osigura dovoljna količina vitamina B3.

“Vjerujemo da je ovo veliko otkriće i sigurno će biti jedno od najvećih australskih medicinskih postignuća. Vrlo je rijetko pronaći problem i osigurati rješenje u isto vrijeme. To je zapravo dvostruko otkriće”, rekao je profesor Robert Graham, izvršni direktor instituta na kojemu je provedeno istraživanje.

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

IZVOR: 24SATA.HR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu