Categories Vodič do zdravlja

NEUGODNA NUSPOJAVA svih onih koji ne doručkuju…

FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES

Poznato je da je doručak najvažniji obrok u danu. On nas najbolje razbudi, pogotovo ako sadrži pravu mjeru zdravih nutrijenata.

Ali mnogi tvrde da ujutro ne mogu ništa jesti, međutim, oni ne znaju da se na doručak, pogotovo obilan, također treba priviknuti. Ako ne doručkujete, možete polako stvarati tu naviku da jedete čim ustanete.

To je zdrava i ugodna navika, a nedavno je otkriveno kako izbjegavanje doručka može uzrokovati neugodnu nuspojavu.

Loš zadah
Ljudi koji ne doručkuju često u ustima zadržavaju previše bakterija pa im jako smrdi iz usta. Kad bi jeli, hrana bi pokupila bakterije i tako isprala usta.

O tome je nedavno govorio i dr. Mervyn Druian iz Londonskog centra za estetsku stomatologiju, koji je potvrdio da je zanemarivanje doručka nezdrava i “prljava” navika jer su usta zbog toga dugo suha i ljepljiva od viška bakterija, što je savršeno mjesto za njihovo razmnožavanje, a nema ni dotoka svježe sline koja će ih lakše ispirati.

Doduše, ako ćete ujutro odabrati neki slatki doručak, primjerice, žitarice s dosta šećera, tada nećete postići puno jer su šećeri također idealni za razmnožavanje bakterija.

Ali ako patite od lošeg zadaha, svakako se potrudite doručkovati ujutro, a idealno bi bilo početi barem s vodom i voćem. Onda pojedite malo sjemenki, a nakon toga uobičajenu hranu za doručak.

Tako ćete riješiti dva problema – loš zadah i loš režim prehrane.

IZVOR: INDEX.HR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu