Categories Vodič do zdravlja

NAJBOLJE NAMIRNICE pomoću kojih možete izbaciti višak vode iz tijela

Zadržavanje vode u tijelu još se zove edem, a do toga dolazi zbog nakupljanja tekućine u organizmu. Može uzrokovati oticanje zglobova, stopala, ruku i nogu, a kod žena se često pojavljuje za vrijeme trudnoće.

Postoji puno razloga zašto dolazi do edema, ali većina njih nisu ozbiljni zdravstveni problemi. Kako biste se riješili vode u organizmu, ne morate piti pet litara tekućine dnevno kao što to inače kažu – dovoljno je ubaciti ovih pet namirnica u prehranu:

Brusnice – prava riznica antioksidanasa i vitamina C koja pomaže tijelu da otpusti višak vode. Pomaže u izbacivanju toksina i štiti tijelo od slobodnih radikala koji nastanu u procesu metabolizacije.

Celer – sadrži vrijedan sastojak kumarin, koji potiče tijelo na riješavanje viška zadržane vode. Zahvaljujući kumarinu u celeru, ljudi češće moraju mokriti. Celer je odličan i kao saveznik u borbi protiv visokog krvnog tlaka.

  1. Krastavci – sadrže golemi udio vode i nutrijente koji pomažu u izbacivanju mokraćne kiseline iz bubrega. Sadrže i kofeinsku kiselinu koja pomaže tijelu da ne zadrži vodu. Osim toga, krastavci imaju mali broj kalorija pa su odličan zalogaj za detox i dijetu.

Maslačak – već se tradicionalno koristi kao prirodno sredstvo protiv edema. Ima jako dijuretičko djelovanje pa pomaže u izbacivanju vode iz tijela. Osim za edem, maslačak je koristan i za zdravlje jetre, dijabetes i održavaju probavu.

Mrkva – bogate su karotenom i antioksidansima pa mrkve potilu tijelo na čišćenje od toksina. Imaju dovoljno kalija u sebi pa stabiliziraju razine šećera u krvi, a mrkve djeluju povoljno i na kolesterol.

IZVOR: METRO-PORTAL.RTL.HR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu