Categories Vodič do zdravlja

Na vaš mozak sjajno djeluju omega-3 masne kiseline

Brojna istraživanja ukazuju na pozitivno djelovanje omega-3-masnih kiselina na mozak jer su prevencija za abnormalnosti i razvoj degenerativnih bolesti.

Istraživanje objavljeno u časopisu “Journal of the American Heart Asociation” ispitivalo je povezanost razinu omega-3 masnih kiselina u krvi na smanjenje rizika od moždanih udara kod starijih ljudi.

Istraživanje je uključilo 3.660 osoba starijih od 65 godina u periodu od pet godina, pri čemu je rađeno skeniranje mozga i praćene su pojave moždanih udara, kako piše portal “Moj doktor”.

Rezultati istraživanja pokazali su da osobe koje imaju višu razinu omega-3 masnih kiselina u krvi ujedno imaju manji rizik od moždanih udara za 40 posto i povećani sadržaj bijele mase u mozgu, koja je bitna za donošenje odluka, brzinu reakcije, pažnju i sposobnost učenja.

Identična populacija ispitanika korištena je pri ispitivanju utjecaja na mozak korištenja ribe u prehrani, pri čemu je također zaključeno da povećani unos masne ribe, poznate kao dobar izvor omega-3 masnih kiselina, smanjuje rizik od pojava abnormalnosti na mozgu.

Foto: Unsplash

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu