Categories Vodič do zdravlja

MUČI VAS NADUTOST TIJEKOM PUTOVANJA? Evo kako to spriječiti

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES/THINKSTOCK

Postoji nekoliko stvari vezanih uz putovanja koje većina ljudi obožava. Odmor od obveza i uživanje u isprobavanju slasnih delicija su neke od njih. No, nadutost koja vas muči tijekom putovanja sasvim sigurno se ne nalazi na popisu užitaka koje jedva čekate.

Naime, zanemarivanje zdrave hrane i mijenjanje uobičajene prehrane te izbjegavanje vježbanja mogu uzeti danak u funkcioniranju vašeg organizma. Sve to dovodi do probavnih smetnji te do problema poput nadutosti i zatvora, koji vam vrlo lako mogu pokvariti godišnji odmor.

Ipak, možda nije problem samo u tome…

Po svemu sudeći, nije slučajnost što se nadutost javlja baš tijekom putovanja i odmora.

“Dio problema nalazi se i na psihološkoj razini”, smatra registrirana dijetetičarka Anna Kippen iz klinike Wellness u Clevelandu.

Kako je Kippen objasnila, mnogi se za vrijeme odmora vode frazom “na praznicima sam, jest ću što želim”.

“To često dovodi do pretjeranog konzumiranja alkohola i raznih namirnica bogatih ugljikohidratima, mastima i rafiniranim šećerom”, tvrdi ona.

Prema riječima ove dijetetičarke, istraživanje novih okusa i namirnica jedan je od najboljih dijelova otkrivanja nekog novog mjesta, ali to eksperimentiranje također može dovesti do toga da otkrijete alergije na hranu ili pak netoleranciju koja može dovesti do nadutosti. Osim toga, ne treba zanemariti činjenicu da se tijekom odmora vjerojatno ne krećete dovoljno ili ne vježbate.

“Smanjenje tjelesne aktivnosti negativno utječe na zdravlje probavnog sustava povećavajući šanse da osjetite i nadutost”, objasnila je Kippen.

Također, ako vaše putovanje podrazumijeva dugo sjedenje u avionu ili nekom drugom prijevoznom sredstvu, veće su šanse da ćete iskusiti nadutost.

“Kako idemo više u atmosferu, plin se širi uzrokujući povećanje zraka u našem probavnom sustavu. To može biti vrlo neugodno i čest je uzrok nadutosti tijekom putovanja avionima”, objasnila je Anna te dodala kako na probavu loše utječu i gazirani sokovi, ali i obroci i grickalice koje inače ne jedete, a koji se često konzumiraju tijekom takvih putovanja.

Kako bi doskočili ovom problemu, Kippen je ponudila nekoliko jednostavnih savjeta.

Neovisno o tome kojim prijevozom putujete, pobrinite se da napravite nekoliko pauza i prošećite. Također, umjesto klasičnih grickalica i sendviča, pripremite zdrave obroke koje ćete ponijeti sa sobom. Orašasti plodovi ili voće su dobar odabir, kako navodi PopSugar.

Kefir, jogurt i drugi probiotici uvijek bi vam trebali biti pri ruci, a savjetuje i izbjegavanje gaziranih, alkoholnih ili pak kofeinskih napitaka. I na kraju, ali ne manje bitno, nemojte zapostavljati tjelovježbu, baš kao što nikad ne smijete zaboraviti na dovoljan unos tekućine u organizam.

IZVOR: INDEX.HR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu