Categories Vodič do zdravlja

JEZIVE NAVIKE KOJE NAM ITEKAKO mogu ugroziti zdravlje

FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES
FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES
FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES

1. Nokti mogu ispasti zbog grizenja

Grizenje noktiju i kožice oko nokta može uzrokovati infekcije, a najčešća od njih je paronihija – infekcija kože koja se može pojaviti na samo jednom noktu, ali i na svima. Također,  prsti mogu postati crveni, natečeni i bolni na dodir, a u ekstremnim slučajevima može se pojaviti i gnoj oko noktiju”,  objasnio je voditelj kozmetičkog i kliničkog istraživanja u dermatologiji u bolnici Mount Sinai Joshua Zeichner.

Zeichner ističe da to nije samo ružna navika nego da s vremenom čovjek može potpuno ostati bez nokta.

Kronična paronihija može uništiti tanku kožicu oko noktiju i odvajanje nokta od prstiju. To može voditi trajnom izobličenju ili gubitku samog nokta.

2. Škrgutanje može slomiti zube

“Škrgutanje zubima može rezultirati lomom zuba, ispadanjem plomba, pa čak i porculanskih kruna”, ističe dr. Mark Burhenne.

“Neki od mojih pacijenata su čak porezali jezik na djelić odlomljenog zuba. Jedna od najstrašnijih stvari koju su moji pacijenti doživjeli jest to da se ujutro probude i pogledaju u ogledalu te vide da im nedostaje dio prednjeg zuba ili čak i cijeli”, objašnjava dr. Burhenne.

U ekstremnim slučajevima škrgutanje zubima može voditi natečenim limfnim žlijezdama te boli u vratu, leđima i uhu. 

3. Istiskivanje prištića može uzrokovati infekciju

“Akne je ponekad jako teško liječiti, ali stiskanje prištića i stalno dodirivanje akni rukama može samo pogoršati situaciju”, rekao je dr. Zeichner.

“Ako istišćete prištiće dugim i prljavim noktima, koža se može nadražiti i lako inficirati. Nastala upala može dodatno pogoršati stanje kože. Ako se uz to ošteti i tanka opna kože, posljedica može biti trajan ožiljak”, objašnjava.

“U rijetkim slučajevima istiskivanje prištića može rezultirati upalom potkožnog tkiva, odnosno celulitisom, što zahtijeva brzu profesionalnu intervenciju”, objasnio je Zeichner. 

4. Kopanjem nosa riskiramo unos bakterija

Kad dijete kopa nos, još koliko-toliko ljudi smatraju da je dio odrastanja i da će s vremenom ta ružna navika nestati. Ali odrasli koji kopaju nos moraju znati da to itekako može biti opasno.

Kopanjem nosa s ruke u nos prenosimo nečistoće i bakterije, a moguće su i ogrebotine na kojima će se bakterije utaboriti. Također to može rezultirati i krvarenjem jer u nosu ima pet arterija koje je lako ogrepsti”, pojasnio je otorinolaringolog dr.  Erich P. Voight.

Osim toga, kopanje nosa može prouzročiti rupu u nazalnom septumu te perforaciju septuma.

Najgori mogući scenarij je tromboza kavernoznog sinusa. Riječ je o septičnoj trombozi zbog koje u ekstremnim slučajevima možete i oslijepjeti, kako ističu stručnjaci.

5. Bosonogo hodanje po teretani

Čak 32 posto žena je hodalo boso u teretani – otkrilo je istraživanje koje je proveo američki časopis Today.

“Čak i ako ih ne zabrinjava hoće li se poskliznuti i pasti, svi koji to rade moraju znati da su vlažni i topli prostori idealno mjesto za razvoj bakterija i gljivica, a moguć je razvoj i atletskog stopala i bradavica”, objasnili su dr. Billy Goldberg i Mark Leyner.

Dodaju da ako vam noge ostanu vlažne da se infekcija može lako širiti.

6. Prljavi mobitel može voditi upalama

“Ako se rijetko sjetite očistiti ekran mobitela, riskirate razvoj akni i raznih infekcija na licu”, rekao je dr. Zeichner.

Istraživanja su pokazala da ekrani mobitela znaju biti prljaviji od javnih toaleta.

“Rijetko čišćenje mobitela znači da prljavština, bakterije i znoj ostaju na ekranu. Budući da to više puta dnevno držimo na licu, na taj način riskiramo akne, upale i infekcije”, upozorava dr. Zeichner.

FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES
FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES

IZVOR: 24SATA.HR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu