Categories Vodič do zdravlja

JE LI DETOKSIKACIJA zbilja mit bez pokrića?

FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES
FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES
FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES

Detoksikacija je u posljednjih nekoliko godina stalno pri vrhu najtraženijih i najreklamiranijih pojmova, no izgleda da u toj cijeloj priči profitiraju samo proizvođači detoksikacijskih “čudotvornih” tretmana, dok vaše tijelo – ne.

Naime, topla voda s limunom, koju mnogi ujutro piju na tašte kako bi očistili organizam od tokisna, uopće nema detoksikacijski učinak, kao ni svi drugi detoksikacijski proizvodi, tvrdi znanstvenik.

Molekularni farmakolog i toksikolog dr. Ian Musgrave sa Sveučilišta Adelaide tvrdi da je voda s limunom, kao i ostali detoksikacijski proizvodi – marketinški trik. Kaže, tijelo se samo zna očistiti od toksina, za što mu služe jetra i bubrezi.

“Tvrdnja o taloženju toksina u tijelu također ne stoji. Naprotiv, tijelo u vrlo kratkom periodu izbacuje otrove iz sebe i ima sjajan mehanizam za to”, kaže.

“S druge strane, neki toksini koji su topivi u masti, ukoliko se u organizam unose brže, no što ih metabolizam može razgraditi, taložit će se u masnoćama. Nikakav napitak ili znojenje ne mogu ih izbaciti”, zaključio je Musgrave.

Što činiti onda kako bismo pomogli tijelu da bude zdravo? “Umjerene dugotrajne promjene u prehrani i vježbanje pomažu u detoksikaciji organizma, a ne neki čudotvorni napici”, poručuje toksikolog.

No, dodaje, ne morate odustati od jutarnje tople limunade. Ona će hidiratizirati tijelo, utažiti njegovu žudnju za kalorijama tijekom dana te ga opskrbiti vitaminom C.

U svakom slučaju je, dodaje, ukusnije od čiste vode. Za kraj naglašava još jednom da ne nasjedamo na marketinške trikove i ne kupujemo detoksikacijske pripravke.

IZVOR: METRO-PORTAL.RTL.HR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu