Categories Vodič do zdravlja

JAKO ĆE VAM BITI OD KORISTI za zdravlje ako znate jedete li brzo ili polako

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES/THINKSTOCK

Ako ste među onima koji se često bore s viškom kilograma i razmišljaju što rade “krivo” da ti kilogrami nikako ne idu dolje, možda će vam ovo olakšati “borbu.”

Znamo da je jako bitno ono što jedemo, ali posljednje istraživanje bacilo je dodatno svjetlo na naše obroke. Osim sadržaja na tanjuru koji ćemo konzumirati, bitna je i brzina kojom jedemo, kako piše Večernji list.

Japanski stručnjaci proveli su petogodišnje istraživanje u kojemu su sudjelovale 1.083 odrasle osobe.

Sudionici istraživanja podjeljeni su u tri grupe prema tome kojom brzinom konzumiraju hranu, sporo, normalno ili brzo. Na početku istraživanja sudionici su ispunili upitnike u kojima su odgovarali na pitanja o svojim prehrambenim navikama i zdravstvenim stanjima.
Svi su bili bez zdravstvenih poteškoća i bez problema s metabolizmom, kolesterolom, visokim krvnim tlakom i sl.

Nakon pet godina, 84 sudionika istraživanja imali su dijagnosticirane probleme s metabolizmom, a povezalo ih se s brzinom konzumacije obroka, kako piše časopis “Circulation”.

Osobe koje su najbrže jele imale su za 89 posto veći rizik za obolijevanje od metaboličkog sindroma u odnosu na one koji jedu normalnom brzinom, što znači da dobro prožvaču zalogaje i jedu do sitosti.

Tek 2,3 posto onih koji jedu normalno ili sporo oboljeli su od metaboličkog sindroma, dok ih je 11,6 posto oboljelih među onima koji jedu brzo.

Pokazalo se da osobe koje brže jedu i lakše nakupljaju kilograme imaju širi struk i masne naslage u odnosu na one koje jedu sporije.
Kad jedemo prebrzo, ne dajemo našem organizmu dovoljno vremena da osjeti kada je sito i pošalje signal da je vrijeme za prestanak s konzumacijom, zbog čega pojedemo znatno više količine hrane nego što nam je to uistinu i potrebno te nastaju “zalihe” u vidu masnih naslaga.

Više žvakanja znači i više potrošenih kalorija te manje nakupljanja masnih naslaga, jedan je od zaključaka japanskih istraživača.

IZVOR: N1.HR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu