Categories Vodič do zdravlja

Izgleda da ipak postoji veza između neredovitog ciklusa i debljanja

Američki stručnjaci dokazali su da postoji veza između neredovitog menstrualnog ciklusa u adolescenciji i pretilosti, dijabetesa i srčanih bolesti koje se javljaju kasnije tijekom života. Zahvaljući tom saznanju, bolesti i rizike moguće je znatno ranije uočiti, pa i spriječiti neke od zdravstvenih problema.
Tinejdžerice koje imaju neredovite menstruacije izložene su većoj opasnosti od pretilosti, kao i ranim simptomima dijabetesa i srčanih bolesti nego djevojčice s urednim ciklusom, kako tvrde stručnjaci sa Sveučilišta u Cincinnatiju.

Kako prenosi Reuters, nedavna istraživanja potvrdila su da postoji veza između neredovitog menstrualnog ciklusa u adolescenciji te dijabetesa i srčanih bolesti koji se javljaju kasnije tijekom života.

Zahvaljući tim saznanjima, sada je rizik od obolijevanja od dijabetesa i srčanih bolesti moguće znatno ranije identificirati, a samim time i poduzeti odgovarajuće korake u tom pogledu, kako objašnjavaju stručnjaci.

„U adolescentskoj medicini postoji zabluda da je potrebno nekoliko godina dok se ciklus ne ustali tako da se po tom pitanju dugo ništa ne poduzima. Ali to je potpuno pogrešno jer čak i kod sasvim mladih djevojaka neujednačeni ciklus ne treba smatrati normalnim i zanemarivati ga”, istaknuo je Charles Glueck, jedan od autora studije „Plodnost i sterilitet”.

Na osnovi istraživanja koje je provedeno na 370 djevojaka u dobi od 14 do 19 godina, stručnjaci su došli do zaključka da djevojčice koje imaju neredovit ciklus, to jest koje su nekoliko puta godišnje menstruaciju dobivale na 42 dana ili više, krupnije od svojih vršnjakinja, a imaju i višu razinu testosterona u krvi.

„Razlog neredovitom ciklusu mogu biti i policistični jajnici koji dovode do neplodnosti”, objasnio je dr. Charles Glueck.
Problem policističnih jajnika koji dovodi do neplodnosti obično se javlja još u adolescenciji, a jedan od simptoma koji može ukazati na tako nešto je i neredovita menstruacija, kako se upozorili stručnjaci.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu