Categories Vodič do zdravlja

ISPRAVITE DRŽANJE uz nekoliko jednostavnih pravila

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Sve više ljudi radi na poslovima zbog kojih većinu dana provode sjedeći. Negativne posljedice koje takav način života nosi sa sobom svima su već poznate. Najbolji način da ih ublažite jest, naravno, redovito kretanje. Ali, kad već morate sjediti, postoje određena pravila koja možete slijediti kako biste umanjili štetu koju predugo sjedenje čini vašem tijelu.
Jako je bitno pronaći zdravu sjedeću poziciju, u čemu će vam pomoći sljedeće upute.
Prvo, sjednite na rub stolice i pustite da vam se tijelo pogrbi. Zatim, pokušajte se ispraviti koliko god vam tijelo to dopušta. Zadržite se u tom položaju nekoliko sekundi i lagano opuštajte tijelo. Pomak ne bi trebao biti veći od 10 stupnjeva. To bi trebala biti vaša poza za sjedenje. Kada to savladate, pobrinite se da sjedite u položaju koji ne prekida cirkulaciju ni u jednom dijelu tijela i koji ne stvara opterećenje na zglobovima.
Nakon toga, potrudite se ravnomjerno rasporediti težinu na površini na kojoj sjedite. Zatim provjerite poziciju svojih koljena. Koljena bi trebala biti savijena pod pravim kutom.
Podesite svoju stolicu tako da sjedite relativno blizu svog ekrana. Laktove i podlaktice možete osloniti na stol ili na naslon za ruke na vašoj stolici, a ramena vam trebaju biti opuštena. Činite ovo svakog dana i smanjit ćete štetu na ligamentima, zglobovima, mišićima i kostima. Također, osjećat ćete se odmornije tijekom dana jer će vaši mišići biti učinkovitije korišteni.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu